BREXIT. Efter Brexit kommer Storbritannien att införa ett nytt system för invandring, där högt kvalificerade arbetstagare prioriteras och invandringen av lågutbildade främlingar minskas.

Oro för stor invandring av lågutbildade människor var en av drivkrafterna vid Brexitomröstningen 2016. Storbritanniens premiärminister Theresa May har tidigare lovat att stoppa rörelsefriheten från EU.

Efter Brexit kommer invandringen omfattas av ett helt nytt viseringssystem där det är ”arbetarnas färdigheter som spelar roll, inte var de kommer ifrån”, uppger brittiska BBC.

— Det nya kompetensbaserade systemet kommer se till att lågutbildad invandring minskas och göra så att Storbritannien reducerar invandringen till hållbara nivåer, som vi lovade, säger Theresa May.

— Samtidigt kommer vi utbilda brittiska människor för framtida kompetensarbeten, fortsätter hon, och förtydligar att Brexit syftar till att ta tillbaka kontrollen över landets gränser.

Således kommer inte lågutbildade främlingar att kunna konkurrera om jobb som skulle kunna ges till brittiska arbetssökande. Storbritannien kommer också att införa säkerhets- och brottsregisterkontroller för människor som vill ta sig in i Storbritannien, ett system som USA redan använder.

May påpekar att britter länge känt sig åsidosatta på grund av invandringen och av politiker som inte tagit denna oro på allvar, något som gav utslag i Brexitomröstningen. Nu vill hon göra Storbritanniens arbetsmarknad så rättvis som möjligt för vanliga arbetande människor.

Däremot säger May blankt nej till att hålla en ny omröstning. Enligt henne har folket redan sagt sitt och hon menar att det nu är upp till politiker att hålla det löftet.

Källa:
Efter brexit: Yrkeskompetens ska prioriteras vid invandring


  • Publicerad:
    2018-10-02 13:35