HÄXKONST. En traditionell helare i Sydafrika döms till livstids fängelse för mord och styckning av en kvinna. Han tar även med sig en kumpan in i fängelset.


Längst till vänster: Häxdoktor Nino Mbatha. Fjärde i uppställningen är den meddömde Lungisani Magubane.

Sydafrikanen Nino Mbatah traskade förra året in på en polisstation i Estcourt, en stad i den sydafrikanska provinsen KwaZulu-Natal. Han berättade för poliskonstaplarna att han behövde hjälp för han var ”trött” på att äta människokött. Därför överlämnade han sig självmant till polisen.

Polismännen trodde inte på mannens berättelse, utan var beredda av avfärda honom som mentalt instabil. Då öppnade mannen sin väska och tog fram ett ben som hade tillhört en kvinna vid namn Zanele Hlatshwayo.

Kannibalen, som är kulturellt traditionell ”helare”, åtalades då för mordet på Hlatshwayo.

Nu har högsta domstolen i Pietermaritzburg funnit Mbatha och ytterligare en svart afrikan, Lungisani Magubane, skyldiga till mordet på kvinnan, som av domare Peter Olsen kallar ”ett högst avskyvärt brott”.

Magnubanes vittnesmål var det mest detaljerade. Han sade att han och två andra män, Khayelihle Lamula och Nhlakanipho Shabalala, besökte helaren Mbatha för de ville ha hjälp med häxkonst, så kallad muthi, för att få tur med arbete och för att kvinnor skulle börja älska dem.

Mbatha gick med på att hjälpa männen, men sade att det skulle komma att kräva blodsoffer för att magin skulle fungera.

Männen kidnappade då Zanele Hlatshwayo för att utföra magin. De förde henne till en ostörd plats innan de våldtog henne två gånger. Sedan tryckte Mbatha en fot mot hennes huvud och skar av hennes det, tog ut organen ur buken och stoppade likdelarna i en plastpåse, och stoppade ned dem i sin ryggsäck.

Mbatha erkänner att han styckade Hlatswayo.

— Jag behöll alla organ i mitt hus, sade han.

— Efter några dagar började organen lukta och jag beslöt att gå till polisen för att anmäla saken, erkänner Mbatha.

Källor:
’Cannibal’ walks into police station holding a human leg and says he is ’tired of eating human flesh’
Raped and slaughtered for muthi ‘to be loved by women’


  • Publicerad:
    2018-12-23 19:40