INRIKES. Övervakningssamhället blir verklighet även i Sverige. Polisen tittar nu på ny digital teknik som gör det möjligt att leta reda på människor som gömmer sig i en folkmassa. Tekniken är kontroversiell och metoden måste utredas innan den får börja användas.

overvakning

I USA och Storbritannien används redan den digitala tekniken där ett mjukvaruprogram med hjälp av en kamerabild på en människas ansikte kan jämföra bilden med en databas och på så vis identifiera personen. Tekniken har bland annat implementerats på flygplatser och järnvägsstationer för att eftersöka terrorister.

Nyligen krävde Tysklands inrikesminister Thomas de Maiziere att landets polisväsende skulle börja använda tekniken och nu ser det ut som att samma sak kommer att ske i Sverige. Först ut i landet med att pröva tekniken blir Nationellt forensiskt centrum där ett system ska finnas på plats inom kort.

— Förhoppningen är att vi ska gå i land med det under hösten och dra i gång en skarp pilot, säger Peter Bergström som är chef för it-sektionen på NFC.

Ett område där tekniken kommer att användas är i gränskontroller där man likt USA kommer att fotografera alla som korsar gränsen och sedan kör bilderna mot en databas för att avslöja brottslingar. Ett annat användningsområde kan bli att koppla upp systemet mot en övervakningskamera och på så sätt registrera alla som passerar och leta efter eftersökta personer.

— Tekniken finns där i dag. Frågan är bara om träffsäkerheten är tillräckligt hög. Dessutom måste man se över lagstiftningen, säger Bergström.

Innan tekniken börjar användas på riktigt måste det dock göras en utredning då tekniken tidigare inte använts i Sverige och kan vara integritetskränkande.

— Biometriska uppgifter är integritetskänsliga, säger Cecilia Agnehall som är jurist på Datainspektionen.

Källa:
Ny teknik ska hjälpa polisen hitta misstänkta i folkmassor


  • Publicerad:
    2016-10-11 19:20