BANKVÄLDET. Bankerna har sedan flera år tagit sig friheten att neka politiska partier och alternativa mediekanaler rätten att inneha ett bankkonto, trots att lagen klart anger att de har rätt till ett bankkonto. Senast i raden att nekas ett konto är SwebbTV, vars vd Mikael Willlgert nu föreslår att det ska skapas alternativa betaltjänster.

Mikael Willgert på SwebbTV föreslår alternativa betaltjänster som lösning på bankväldet. Skärmbild: Youtube.

Nu nekas även TV-kanalen SwebbTV rätten öppna ett bankkonto hos en svensk storbank trots att de enligt lagen har rätt till bankkonto, rapporterar Fria Tider.

Mikael Willgert, vd på SwebbTV, uppger att beslutet att neka dem rätten att öppna bankkonto motiveras med penningtvättlagen.

”Kan finnas politiska motiv”

— Men det kan vara så att det finns politiska motiv, säger Willgert till Fria Tider.

SwebbTV – Svensk webbtelevision – startades av politiskt aktiva i Sverigedemokraternas Stockholmsavdelning 2016 men är numera fristående och partipolitiskt obunden.

Donationerna till tv-kanalen går via ett bankkonto som tillhör ett företag som Willgert och hans fru står bakom, Mighty Systems Sweden AB. Detta eftersom SwebbTV inte tillåtits att öppna ett bankkonto.

— Vi har haft svårt att etablera ett nytt bankkonto, säger Willgert till Fria Tider.

— Vi har fått lösa det här med Swish genom att utnyttja ett konto i ett annat bolag som sedan för över pengarna, men vi har inte kunnat få till ett eget konto i Svensk webbtelevision ännu.

Banken åberopar penningtvättslagen som stöd för att neka SwebbTV bankkonto

Willgert vill inte avslöja vilken bank det rör sig om eftersom samma bank anlitas av andra företag han driver och han inte vill skada relationerna med banken. Även om han ännu inte fått ett formellt skriftligt besked från banken så har han per telefon informerats om att banken åberopar penningtvättslagen som skäl att neka SwebbTV ett konto.

— De pratar om penningtvätt och att vi måste ha kundkännedom om alla som skickar in pengar till vårt Swishkonto, berättar Willgert för Fria Tider.

— Det är inte ett relevant krav. Det är ett orealistiskt krav. Det kan inte finnas krav på kundkännedom för alla som köper en vara. Det är helt enkelt inte möjligt, fortsätter han.

Om samma krav ställdes på alla företag skulle det i praktiken vara omöjligt för alla företag att inneha ett bankkonto. Det är en omöjlighet att begära att ett företag i detalj ska veta hur deras kunder fått sina pengar.

— Det är ingen som kräver vid en försäljning, när någon köper en vara, att de ska veta var de pengarna kommer ifrån. Det är bankernas sak att hålla reda på, säger Willgert till Fria Tider.

Bankerna har enligt det fjärde penningtvättsdirektivet, som fastställts av EU, ålagts att neka både privatpersoner och företag bankkonton om de inte kan ”säkerställa en tillräcklig nivå av kundkännedom”. Direktivet anger dock även att politisk diskriminering inte får förekomma och att de banker som diskriminerar bryter mot lagen.

Bankväldet nekar sedan flera år både alternativa kanaler och politiska partier bankkonton

Trots detta har svenska banker sedan flera år nekat ett politiskt parti med ”fel åsikt” – Nordiska motståndsrörelsen – rätten att inneha ett bankkonto. Partiet blev under hösten 2016 i ett koordinerat tilltag på samma dag utslängda från både Nordea och Handelsbanken.

Sedan flera år har etablissemanget även nekat alternativmedier bankkonto. Redan 2013 fick den invandringskritiska nyhetssidan Exponerat sitt donationskonto på Handelsbanken nedstängt, med hänvisning till ”värdegrunden”. Även betaltjänsten PayPal stängde ner sidans konto.

Förra månaden skrev Fria Tider om hur Swedbank stängt tidningens bankkonton och nu är det alltså SwebbTV som inte tillåts skaffa ett konto.

Willgert kan inte se att det skulle finnas någon skälig grund att neka SwebbTV ett bankkonto med stöd av penningtvättslagen.

— Nej, absolut inte. Själva påståendet om penningtvätt är löjligt, för det skulle bygga på att pengarna skulle gå tillbaka på ett eller annat sätt till den som har gett pengarna. Men hur skulle det gå till? Pengarna går ju till löner och inköp av materiel, säger han.

”Vi behöver medier som står fria”

Utan förvarning raderade judiskägda Youtube strax före julhelgen SwebbTV:s Youtubekanal, vilket Willgert anser ytterligare visar på de alternativa mediernas sårbarhet för extern påverkan och hot:

— Vi behöver ha medier som står fria. Och det är viktigt att vi också har hela datainfrastrukturen säkerställd och att den inte kan bli politiskt styrd. Då tänker jag på internet, servrar och sådant som behövs för att få ut medier, säger han.

Willgert tillägger att det på samma sätt som det måste finnas ett utbud av alternativa mediekanaler också behöver finnas en alternativ marknad för betaltjänster, för att säkerställa att penningflödet inte blockeras av politiska intressenter:

— Men på samma sätt är det viktigt med penningflödet att det inte är blockerat av politiska intressenter. På samma sätt som det måste fram alternativa medier så måste det kanske fram alternativa betalningstjänster.

 


  • Publicerad:
    2021-01-15 19:25