SYDAFRIKA. Morden på vita jordbrukare i Sydafrika har inte rasliga motiv, säger biträdande jordbruksminister Bheki Cele.

Bheki Cele.

Bheki Cele.

Sedan den svarta regeringen kom till makten har 4 000 farmare, nästan samtliga vita, mördats av svarta. Landets president, Jacob Zuma, har uppmanat till att ”skjuta boerna” samt förordat konfiskering av vitas tillgångar, något som anses ha starkt bidragit till de våldsamma övertagandena av vitas gårdar.

Men trots Zumas uttalanden och statistiken över svartas attacker på vita farmare, är den rasliga aspekten något som starkt förnekas av landets biträdande jordbruksminister Bheki Cele.

— De som dödas är jordbrukare…vare sig de är vita, svarta, gula, gröna eller lila, säger Cele och förnekar att det finns rasistiska motiv bakom morden.

Även fast morden inte är rasrelaterade kräver Bkehi Cele att media genomför ännu hårdare censur kring uppgifter som rör ras kring morden på jordbrukare:

— Vi uppmanar alla, med start i media och sedan av alla och envar, att lyfta bort rasfrågan från farmarmorden.

Chris van Zyl från Transvaal Agricultural Union säger att deras statistik inte stämmer överens med Bheki Celes påståenden, även om han vill diskutera dessa frågor endast motvilligt.

–  Vi vill inte rasifiera frågan. Allt vi säger är att de allra flesta av mordoffer i landet är bönder. Om vi analyserar offren är majoriteten vita jordbrukare.

Bkehi Cele var tidigare Sydafrikas rikspolischef innan han fick gå på grund av misstankar om korruption. Cele är fortfarande misstänkt för korruption men hämtar trots det ut lön från sitt tidigare ämbete.

Källa:
Farm murders on the rise – AfriForum


  • Publicerad:
    2015-01-17 19:30