HALLAND. I Varberg höll de två så kallade dragqueensen ”Miss Shameless” och ”Lady Busty” en sagostund för barn på det offentliga stadsbiblioteket. Iklädda peruker och färggranna prinsessklänningar berättade de två männen om en lesbisk Askungen och könsförvirrade pappor.

”Miss Shameless” och ”Lady Busty” åker runt och träffar barn i hela Sydsverige. Foto: Facebook.

Det var transvestiterna som kallar sig ”Miss Shameless” och ”Lady Busty” – men som egentligen heter Stefan och Mats Andersson – som i helgen besökte stadsbiblioteket i halländska Varberg för att läsa sagor för barn.

Men det var inte vilka sagor som helst som barnen fick höra när Stefan och Mats besökte dem iklädda färgglada prinsessklänningar. I sagan om Askungen blev prinsessan förälskad i en tjej och i en annan saga ska en pappa ha gillat att gå runt i högklackat.

— Vi kallar det gärna normkreativa sagor. Böckerna som vi läser är normbrytande och man visar upp för barnen att det är okej att till exempel en pojke har en klänning eller leker med dockor. Annars blir barn begränsade, berättar Lady Busty för SVT.

På fråga hur barnen reagerar på innehållet säger Lady Busty att ”barn älskar sagor oavsett innehåll” och att en pojkes fråga ifall de verkligen är ”riktiga killprinsessor” är ett bevis för att barnen inte tycker att det är något konstigt med vuxna karlar i prinsessklänningar.

Konceptet med så kallade drag queens som läser sagor kommer ursprungligen från San Francisco och har tagits till Sverige av paret Andersson, som tycks resa runt i hela Sydsverige för att träffa barn.

På duons Facebooksida skriver man att nästa stopp blir i Svenska kyrkans Harplinge/Stenige församling.

När eller om paret kommer att besöka någon moské framgår dock inte.

Källor:
Dragqueens läste sagor för barnen – vill bidra till mångfald
Drag Queens ska läsa sagor för barn på HBTQ-certifierat bibliotek


  • Publicerad:
    2019-03-11 10:30