UTRIKES. Donald Trump fortsätter trenden med en hårdare retorik mot ickevita.

USA:s president Donald Trump har den senaste tiden fört en hårdare retorik än vanligt mot ickevita. För två veckor sedan sa han bland annat att fyra ickevita vänsterprofiler från Demokraterna skulle ”åka tillbaka och fixa de totalt nedbrutna och brottsplågade platser som de kommer från”.

Nu har presidenten gått till attack mot den svarte kongressledamoten Elijah Cummings efter att denne kritiserat USA:s gränspolis behandling av latinamerikanska invadörer. Cummings representerar ett distrikt i Baltimore som till 60 procent bebos av svarta och som är ett av de mest brottstyngda områdena i landet.

Trump har fått hård kritik för att ha skrivit att ”ingen människa vill bo där” och för att han kallat Elijah Cummings distrikt för en ”äcklig rått- och gnagarangripen sörja”. De mest högljudda kritikerna tillhör den judiskdominerade massmedian, inklusive den konservative juden Chris Wallace på högerkanalen Fox News. I sedvanlig ordning står dock presidenten på sig när han sagt något kontroversiellt.

Baltimore var 2015 skådeplats för våldsamma raskravaller efter att en svart man dött i polisförvar.

Raskravaller i Baltimore 2015.


  • Publicerad:
    2019-07-29 08:00