MEDIA Tucker Carlson avskedades nyligen under mystiska omständigheter från Fox News. Nu har han meddelat att han kommer att starta upp en liknande show som han hade på Fox och som kommer att publiceras på Twitter.

Den amerikanske politiske kommentatorn Tucker Carlson har publicerat ett nytt videoklipp på Twitter. Carlson avskedades från Fox News – trots att han var den överlägset mest populära personligheten på kanalen – dagen innan president Joe Biden aviserade att han ställer upp för omval.

I det nya klippet går Carlson återigen till hård attack mot media och det han beskriver som en ”hjärndöd” och intetsägande offentlig debatt i USA. För första gången kommenterar han också offentligt att han fick sparken.

— Det bästa man kan hoppas på i nyhetssektorn idag är friheten att säga så mycket sanning som du bara kan. Men det finns uppenbara gränser. Och du vet att om du stöter dig mot dessa gränser för ofta så kommer du att få sparken, säger Carlson.

— Det är ingen gissning. Det är garanterat, Varje person som arbetar inom engelskspråkig media förstår detta, fortsätter han.

Enligt Carlson definierar ”regeln för vad man inte får säga” precis allting inom media.

— Det är verkligen smutsigt, och det är korrumperande, tillägger han.

Tucker Carlson Tonight fortsätter på Twitter

Carlson menar att Twitter är den enda stora plattformen med yttrandefrihet som finns kvar. Twitter har dock gränsen för sin ”yttrandefrihet”, men man har blivit något mer tillåtande sedan Elon Musk tog över plattformen.

Även om Twitter inte är partipolitiskt bundet konstaterar Carlson att de nyheter som analyseras på plattformen i sig kommer från ”mediaorganisationer som själva är dåligt förklädda propagandakanaler”.

— Resultatet kanske känns som en debatt men i verkligheten är det fortfarande grindvaktarna som bestämmer.

Carlson aviserar också att en ”ny version av den show som vi gjort under de senaste sex och ett halvt åren” – med andra ord Tucker Carlson Tonight på Fox News – snart kommer att börja publiceras på Twitter. Dessutom lovar han ytterligare nyheter inom kort.

— Men just nu är vi bara tacksamma över att få vara här. Yttrandefriheten är den viktigaste rättigheten som du har – utan den har du inga andra, avslutar han.

Bara två timmar efter publicering på tisdagskvällen hade Tucker Carlsons nya klipp setts av 21 miljoner Twitteranvändare. Klippet hade då också redan delats över hundratusen gånger.