TUCKER CARLSON Populariteten för Fox News mätt i tittarsiffror har sjunkit avsevärt i kölvattnet av den uppskattade programvärdens avgång från företaget.

Under den timme som startar 20.00 har nätverket Fox News sedan Tucker Carlson lämnade skutan fått se sitt genomsnittliga tittarantal sjunka från 3 miljoner till 1,65 miljoner.

Enligt Washington Post var nedgången under den gångna veckan störst på onsdagen, när programvärden Kilmeade under ifrågavarande timme i fick 1,3 miljoner tittare totalt, jämfört med de 3 miljoner Carlson lockade till sig en vecka tidigare — en minskning med 56 procent. Sammantaget erfor nätverket en 45-procentig tittarminskning under veckan utan någon Carlson som programvärd.

Timmen mellan klockan åtta och nio på kvällen, som tidigare formligen ägdes av Tucker Carlson, övertogs först av Fox & Friends-medvärden Brian Kilmeade, och förväntas nu framöver disponeras av välkända Fox News-ansiktet Lawrence Jones. När Fox tillkännagav Carlsons påtvingade avgång den 24 april, meddelade man sin intention att, i väntan på att en permanent värd tillsätts, ha ”roterande Fox News-personligheter”.

Företaget försäkrade i ett uttalande tidigare i veckan att man har för avsikt att fortsätta leverera kabelnyheterna på det sätt som under de senaste åren gjort nätverket till ett ”veritabelt värderingskraftverk”.

Fox News självbild helgjutet positiv – eller desperat?

Detta nätverks positiva självbild tycks, av egna propagandistiska uttalanden på senare tid att döma, vara intakt – eller andas den kanske rentav desperation?

I mer än 21 år har Fox News Channel varit kabelnyheters mest sedda nätverk alla kategorier med fler demokratiska, oberoende och republikanska tittare än något annat...

Fox News lockar mer än 50 procent av kabelnyhetspubliken med de 12 bästa programmen inom genren, och företagets potenta team av journalister, analytiker och opinionsbildare litar mer på tittarna än någon annan nyhetskälla.

Nätverket leder ännu över sina konkurrenter MSNBC och CNN med stora marginaler, och har verkligen gått igenom kaotiska perioder med avgångar för ”topptalanger” som Bill O’Reilly och Roger Aile med sin skandal rörande sexuella trakasserier. Men andra nätverk, som Newsmax, har samtidigt skönjt en uppgång för sina tittarsiffror.

Washington Post noterar i sammanhanget:

Den dag Carlson fick sparken, tilldrog sig Newsmax kl. 20.00 och en timme framåt med den tidigare Fox News-värden Eric Bolling som värd, totalt 531 000 tittare - endast cirka 200 000 färre än vad CNN med sin klockan åtta-timme lyckades locka till sig.

Skulle ta med sig en tredjedel av Fox News-publiken”

Enligt Newsweek kunde Tucker Carlson ta med sig så mycket som en tredjedel av Fox News-publiken om han skulle lansera sin egen oberoende internetshow. De skriver:

Sexton procent av amerikanerna skulle ”med största sannolikhet” titta på ett oberoende onlineprogram som arrangeras av Carlson. Detta är enligt en Redfield & Wilton Strategies-undersökning av 1 500 amerikanska röstberättigade, som genomfördes för Newsweek den 30 april.

Tucker Carlson antydde själv i ett uttalande, som släpptes kort efter att han avsatts, att han kommer att lansera en oberoende nyhetssajt:

— Sanna saker segrar. Var kan du fortfarande hitta amerikaner som säger sanna saker? Det finns inte många platser kvar, men det finns några, och det räcker. Så länge du kan höra orden, så finns det hopp. Vi ses snart.