TYSKLAND. Stor satsning på politiskt inriktad statlig repression.

Myndigheten för Författningsskydd skyddar ockupationsmakternas demokrati i Tyskland. Foto: Olaf Kosinsky (CD BY-SA 3.0)

I tisdags meddelade Berlins inrikesminister Horst Seehofer att federationen Tyskland skapar 600 nya arbetstillfällen för att bekämpa så kallad högerextremism. Det blir 300 poliser och 300 underrättelsetjänstemän som ska jaga ”nazister” i olika skepnader.

Massmedier i Tyskland har under hösten skrivit om att det finns många personer inom armén och poliskåren som sympatiserar med högergrupper och med ”nazister”. Bland annat har man inom ett elitkommando inom poliskåren upptäckt ett nätverk av ”högerextremistiska domedags-preppers”.

En arbetsgrupp kommer att ägna sig särskilt åt att snoka upp politiskt oönskade element inom dessa och andra delar inom den offentliga sektorn.

Man kommer också att anta en ”bredare” strategi för att bekämpa ”högerextremismen”. Istället för att bara övervaka enskilda personer kommer man att utöka övervakningen till att omfatta sådana personers bekantskapskrets. Även internet kommer att övervakas noggrannare för att upptäcka ”högerextrem” aktivitet.

— Tidigare har vi koncentrerat oss väldigt mycket på våldsorienterad högerextremism, på vissa individer. Idag inser vi att vi behöver en holistisk strategi, säger Thomas Haldenwang som är chef för Bundessamt für Verfassungsschutz (Myndigheten för författningsskydd, skapades efter att de västliga ockupationsmakterna under 1949 initierat den kommande västtyska statsapparaten att skapa ett författningsskydd som segrarmakterna efter andra världskriget ville skulle gälla för det fortsatt ockuperade Tyskland.)

En reaktion på massinvasionen
Enligt rapporter har ”högerextremismen” ökat kraftigt sedan förbundskansler Angela Merkel år 2015 beslutade att släppa in ungefär en miljon ”asylsökande” från tredje världen till Tyskland. Tidningen Tagesspiegel skriver att det i år finns 32 200 ”högerextremister” i Tyskland, vilket är en ökning från förra året då det påstås ha funnits 24 000.

Robert Lüdecke som är talesman för den ”antirasistiska” lobbygruppen Amadeu Antonio Foundation säger att den nu aviserade satsningen på nazistjägare är välkommen men att den borde ha startats för länge sedan.

— Tyskland har alldeles för länge bara fokuserat på islamistisk terrorism medan allt för lite har gjorts för att bekämpa högerextremistiskt våld, säger Lüdecke.

Han anser att de tyska myndigheter som ansvarar för säkerheten i landet har misslyckats att möta hotet de allt modigare ”högerextremisterna”, vilket har inneburit att offren för deras hot – muslimer, judar, vänsterpolitiker och ”antirasistiska” organisationer – har tappat förtroendet för myndigheterna.

— Folk på högerkanten har vunnit nytt självförtroende under senare år, och de räds nästan inga konsekvenser för sina planer, säger Lüdecke.

Källa:
Germany Is Hiring 600 Police and Intelligence Agents to Hunt Down Neo-Nazis


  • Publicerad:
    2019-12-19 12:30