UPPSALA. Uppsalapolisen har återupptagit utredningen i fallet där syndikalisten Anders Henriksson ska ha blivit misshandlad efter att han gått till attack mot Motståndsrörelsens aktivister. Detta efter en medial hetskampanj från framför allt Upsala Nya Tidning.

Förra året uppstod en konfrontation när syndikalisten Anders Henriksson gick till attack mot Motståndsrörelsens aktivister under en flygbladsutdelning i Uppsala. Polisen inledde efter incidenten en utredning då Henriksson påstod sig ha blivit misshandlad och lokalmedia hetsade intensivt i samband med detta.

I slutet av februari i år kunde Nordfront rapportera att polisutredningen lagts ner.

— Vi kommer inte längre, sa utredaren Claes Ehrning till UNT.

UNT nöjde sig dock inte med det och lanserade en hetskampanj för att få polisen att ta upp utredningen igen. I artiklarna ”Se filmer från misshandeln”, ”Varför kommer de undan?, ”Har inte ställt tillräckligt kritiska frågor” och ”Ha ha, vi kommer alltid undan” har tidningen hetsat mot polisen och hängt ut poliser som man menar är ansvariga för att utredningen lagts ner. I ingen av artiklarna nämns det faktum att Anders Henriksson är en vänsterextremist vars påståenden ska tas med en nypa salt. I den sistnämnda artikeln intervjuas Henriksson istället på sitt jobb som kock på en förskola, där han presenteras från sin bästa sida samtidigt som de misstänkta aktivisterna från Motståndsrörelsen totalt avpersonifieras och i artikeln presenteras som ”nazist 1” och ”nazist 2”.

Även Metro hakade på UNT:s drev.

Som ett brev på posten blev detta nu idag ytterligare ett exempel som bevisar att politiskt korrekta medier har för stor makt i Sverige då polisen meddelade att utredningen nu kommer att återupptas.

— Det finns påståenden om att polisen inte ska ha vänt på alla stenar i det här fallet. Det handlar också om ett brott av speciell karaktär som har rönt stor uppmärksamhet i media. Därför har jag beslutat att återuppta förundersökningen, säger länspolismästare Erik Steen.

Utredningen återupptas alltså på grund av den mediala hetsen. Magnus Berggren, vice chefsåklagare vid åklagarkammaren i Uppsala, är det som ska leda utredningen nu när den återupptas.

Källa:
Polisen återupptar nazistutredning


  • Publicerad:
    2014-03-17 16:45