MÅNGKULTUREN. Varje år betalas flera miljarder kronor ut felaktigt från det svenska välfärdssystemet. Nu vill polisen att fler ska fotograferas och lämna fingeravtryck när de reser in i Sverige.

Varje år betalas felaktigt flera miljarder kronor ut från det svenska välfärdsystemet, skriver SVT Nyheter.

I ett fall levde en man som påstods ha dött i Irakkriget i Sverige med ny identitet medan familjen fick efterlevandestöd. År 2007 lämnade en anhörig in ansökan om efterlevandestöd eftersom pappan i familjen två år tidigare skulle ha avlidit i kriget i Irak. Man lämnade som bevis en dödsattest till Migrationsverket.

Sedan 2007 har över en halv miljon kronor i efterlevandestöd – en förmån för barn vars ena eller båda föräldrar har dött – betalats ut till ett konto som uppgavs tillhöra mammans ”nya man”.

I år gjorde Migrationsverket en utredning av mammans och hennes ”nya makes” uppehållstillstånd. Vid tillfället utfördes DNA-tester som med 99,999 procents säkerhet visade att den ”nye mannen” var pappa till barnen i familjen och därmed var samme man som man uppgav hade avlidit 2005.

Pensionsmyndigheten kräver nu att de under 13 år felaktigt utbetalda pengarna ska betalas tillbaka.

— Jag tycker det är stötande att man kan få så mycket pengar på felaktiga grunder. Ambitionen är att kräva tillbaka varje enskild felaktigt utbetald krona, säger Magnus Rodin, chef för produktionsavdelningen på Pensionsmyndigheten.

SVT har tidigare tittat på missbruket av falska identiteter och berättat om tre personer som sammanlagt med 38 olika identiteter haft möjlighet att begå brott och hållit sig undan lagen.

För att komma till rätta med de omfattande problem med falska identiteter som möjliggör brott mot välfärdssystemet vill polisen att fler ska fotograferas och lämna sitt fingeravtryck när de reser in i Sverige.


  • Publicerad:
    2020-09-28 23:50