Hoppa till huvudinnehåll

Kopierat

03 Symbol/Flat/White/Swish_Symbol_White_SVG Created with Sketch.

Många handlar direkt från producenten – men inte tillräckligt ofta

Av Redaktionen, 2016-08-08
redaktionen@nordfront.se

VECKANS FRÅGA. Två av tre handlar direkt från producenten (bonden, fiskaren etc.). Men ofta görs det för sällan.

veckans-fråga-handla-direkt-från-producentenIntresset för så kallad gårdsnära produktion ökar, vilket glädjer de företag som ägnar sig åt exempelvis biodling, driver gårdsbutik eller är företagsamma inom egenproduktion av livsmedel.

Nordfront valde, på förslag av läsaren Caesar i notisen ”Stort intresse för närproducerad mat och dryck” att ställa frågan hur många som handlar direkt från producenten.

Det har nu visat sig att 65 procent av Nordfronts läsare köper direkt av producenten. Det är dock alternativen ”Sällan” och ”Ibland” som kommer högts upp av ja-alternativen. 12 procent köper regelbundet direkt från producenten.

Att 12 procent röstat ”Ofta” eller Alltid” är, även om det låter lite, förmodligen en hög siffra jämfört med befolkningen i stort. Frågeställningen handlade om att köpa direkt från bonden och fiskaren, varför det inte räcker med att bara köpa närproducerat, om man gör det i butiken, som många medvetna konsumenter gör. Med tanke på vilka krav detta ställer på konsumenten får 12 procent ses som en god siffra.

I kommentarsfältet framgick vilka svårigheter det kan medföra att handla direkt från producenten. HellSeger77, som odlar sina egna grönsaker och själv fiskar den fisk han äter, tvingades ändå rösta på alternativet ”sällan” och skriver följande:

För det första så är det väldigt dåligt utbud av dessa varor, och för det andra så tar dom få som finns på tok för mycket betalt för varorna. Så ser situationen ut där jag bor, men detta är förståss olika skilnader lokalt runt i Sverige.

Skulle precis som alla andra hellre än att gynna storföretagen stötta den lokala bonden och fiskaren och handla mer från dessa,men då måste också utbudet bli bättre och priserna vara rimliga.

Signaturen Nordist var en av dem som svarat ”alltid”:

Alltid svarade jag. Eftersom jag bor i glesbygd och har långt till affärerna så har det blivit smidigt att handla av de lokala trots att det är dyrare (man sparar istället en del soppapengar). Prenumererar på mjölk hos en lokal bonde och kan i samma veva även köpa honung och en del grönsaker av det jag inte odlar/plockar själv eller får fram genom jakt och fiske eller egen djurhållning, dessutom köper vi lamm därifrån på hösten för att stödja de få som vågar bedriva fårskötsel i vargrevir. I övrigt stöttar jag precis som flera av de andra åretruntboende upp de små lokala lanthandlarna som finns bara för att de inte ska anpassa sina öppettider till sommartorparna.

Lantbrukaren Alex, som köper till det han själv inte kan producera från lanthandlar, skrev:

Visst det kostar mer. Men då vet jag vad jag får i mig och min familj. Och vet hur välmåendet för djuren varit. Hoppas relaterade frågor om lantbruk/landsbygden kommer.

I kommentarerna framgick flera välbehövliga tips på hur man kan utöka sin konsumtion av närproducerat.

Veckans fråga är nu avslutad. En ny fråga kommer upp under kvällen.

Veckans fråga

Varje måndag lägger Nordfront upp en ny omröstning (kvällstid) och sammanfattar den gamla (morgon). Har du förslag på frågor som skulle passa som ”Veckans fråga”? Kontakta då redaktionen@nordfront.se.


  • Publicerad:
    2016-08-08 07:30