MUSIK. Denna vecka presenterar Nordfront låten ”Song Of The Comrade” av det amerikanska neofolkbandet Blood Axis.

Veckans låt

Klockan 20:00 varje fredag uppmärksammar Nordfront en låt för att sprida sund och intressant kultur till våra läsare. Har du förslag på musik du tror skulle passa som Veckans låt? Kontakta kulturskribenten Daniel Olofsson på daniel.olofsson@nordfront.se.

Blood Axis är ett amerikanskt neofolkband bestående av Michael Moynihan, Robert Ferbrache och Annabel Lee. Moynihan är också journalist och författare och är förutom Blood Axis framförallt känd för att tillsammans med norrmannen Didrik Søderlind ha skrivit om uppkomsten av den norska black metal-scenen i boken Lord Of Chaos som just nu är aktuell som film under regi av Jonas Åkerlund.

Moynihan har dessutom gett ut en tidskrift med namnet Tyr, som av Wikipedia beskrivs som ”radikaltraditionalistisk”. Sedan 2002 har fyra nummer getts ut och enligt Moynihan handlar Tyr om att ”hylla de traditionella myterna, kulturen och de sociala institutionerna i det förkristna och förmoderna Europa”.

Med tanke på innehållet i Blood Axis musik och Moynihans skrifter har han också anklagats för att vara ”fascist”, något han inte heller velat ta avstånd ifrån.

1995 släppte Blood Axis sitt debutalbum The Gospel of Inhumanity, där man inkorporerade klassisk europeisk musik med samplingar av bland annat Ezra Pound och Charles Manson.

Sedan dess har man egentligen bara släppt ytterligare ett fullängdsalbum, Born Again, som gavs ut 2010, även om han gjort ett flertal så kallade collaboration- och splitalbum med andra neofolkprojekt.

Förutom dessa har man också släppt ett livealbum med namnet Blót: Sacrifice in Sweden, med inspelningar från en livespelning i Linköping 1997. Albumet Ultimacy gavs ut 2011 och är ett samlingsalbum med singlar och låtar man gjort i samarbeten med andra artister.

Veckans låt Song Of The Comrade kommer från Born Again-albumet och handlar om lojalitet och kamratskap.

Nedan kan man se Blood Axis framföra Song Of The Comrade live:

Låttext:

To every sailor the gods have given a comrade
While one sleeps the other keeps watch on the bridge
When one doubts the other gives him his faith
When one falls the other discovers the oasis of ice for both of them
When my comrade loses faith I laugh confidently
When my comrade sleeps I keep watch for him
When my comrade falls I fight on for the both of us
Because to every sailor the gods have given a comrade
Hey!
If you loose heart, I’ll laugh joyfully
And if you sleep, I’ll keep watch for you
And if you fall, I’ll fight on for the both of us
Because to every warrior the gods have given a comrade
Hey!
If you fall I will discover the oasis of ice for both of us
Hey!

  • Publicerad:
    2019-03-15 20:00