VÄRLDEN. Den feministiska artisten Zara Larsson meddelade nyligen att hon avslutat sitt samarbete med den kinesiska mobiltelefontillverkaren Huawei. Nu reagerar Kina starkt med att bland annat ta bort hennes musik från Apple.

Zara Larsson. Foto: Justin Higuchi (CC BY 2.0).

Den feministiska sångerskan Zara Larsson har tidigare fått skarp kritik för sitt samarbete med den kinesiska mobiltillverkaren Huawei. Även om företaget är privatägt har många opinionsbildare i Sverige gjort gällande att ett sådant samarbete skulle innebära ett indirekt stöd för den kinesiska staten.

Under veckan meddelade därför Zara Larsson i TV4:s Nyhetsmorgon att hon avslutat samarbetet med mobiljätten.

Det är inget jag står för. Även om Huawei menar att de inte har några kopplingar till det så är det svårt att bevisa eller motbevisa. Vi vet ju att kinesiska staten, det är ingen snäll stat. Jag vill ju inte stötta det de gör. Men det är svårt att inte göra det när jag gjort den här dealen., förklarade den kvinnliga artisten.

Detta har nu lett till bakslag i Kina. Enligt flera västerländska medier, däribland DN, är hennes musik nu borta från kinesiska Apple.

Kinesiska Global Times skriver också att många av Zara Larssons fans i Kina är besvikna på henne efter beslutet och menar att hon vilseletts av fientligt inställda västerländska medier.

Man citerar också diskussioner om Zara Larsson på kinesiska Sina Weibo, som fungerar som en blandning mellan Facebook och Twitter.

”Att artister uttrycker sina politiska åsikter är vanligtvis ansett som något väldigt kontroversiellt, speciellt när de kommenterar andra länders angelägenheter utan en helhetsförståelse. De uttalar sig endast utifrån att de personligen känner att något är orättvist och otillfredsställande utan det ansvar som följer av att vara en offentligt person”, skriver exempelvis en användare.

Bloggaren ”huluobuyinyue” skriver:

Jag är förmodligen en del av den första gruppen kinesiska bloggare som uppmärksammade Zara Larsson. Jag har känt till henne sedan ”Uncover”-perioden och har publicerat hundratals inlägg på Sina Weibo om henne sedan 2016. Men denna gång kommer jag att sluta följa henne. Anledningen till hennes fallasi är faktiskt den stora mängden fake news som cirkulerar och illasinnade attacker mot Kina, som har påverkat hennes värde. Hon har gått över vår gräns och jag kommer aldrig att förlåta det.


  • Publicerad:
    2020-08-12 09:45