ÅSIKTSDIKTATUR. I lördags, på åsiktsfången Ursula Haverbecks 90-årsdag, demonstrerade omkring 500 personer i Bielefeld i Tyskland för att uppmärksamma den rättsvidriga behandlingen av henne.

Ursula Haverbeck

I oktober 2017 dömde en tysk domstol den nu 90-åriga Ursula Haverbeck till sex månaders fängelse för att hon förnekat ”förintelsen”.  I tysk tv sa Haverbeck bland annat att ”förintelsen” är ”den största och mest långlivade lögnen i historien” och att Auschwitz aldrig någonsin historiskt har bevisats vara ett dödsläger.

Haverbecks överklagan av den yttrandefrihetskränkande domen avslogs i en högre instans, bland annat med motiveringen att spridandet av påståenden som är bevisat falska inte skyddas av yttrandefrihetslagen, och att ”förintelsen bryter mot gränserna för fredlig offentlig debatt och representerar en förödelse av den offentliga freden”.

För att protestera mot detta åsiktsförtryck och för att hedra Haverbeck på hennes 90-årsdag anordnade Der Dritte Weg och andra sanningsälskare i Tyskland en protestmarsch genom staden Bielefeld i lördags.

Cirka 500 personer deltog i demonstrationen, som trots starka motdemonstrationer kunde genomföras störningsfritt. Marschen gick genom stadens centrum fram till domstolsbyggnaden.

Det är åttonde gången som Haverbeck döms för åsiktsbrottet ”förintelseförnekelse” i Tyskland eftersom hon hårdnackat har vägrat att acceptera landets tankelagar.

Urusla Haverbecks numer avlidne make Werner Georg Haverbeck var aktiv medlem i NSDAP. Efter kriget startade de tillsammans ett utbildningscentrum för tyska nationalister som förbjöds av den tyska regimen 2008.

Källa:
Bielefeld: 500 Teilnehmer auf Geburtstagsdemonstration für Ursula Haverbeck


  • Publicerad:
    2018-11-15 13:40