MEDIA. SVT lanserade nyligen en app för smarta telefoner. Detta har inte fallit i god jord hos de kommersiella tidningsföretagen runt om i landet. Ett fyrtiotal tidningar protesterade igår mot SVT på sina ledarsidor.

SVT:s app är utformad som en digital tidning, och i appen kan man läsa nyheter, sport och kultur från hela landet. Bara dagar efter att appen släpptes har den laddats ner tiotusentals gånger.
Igår protesterade ledarskribenter på ett fyrtiotal tidningar mot SVT:s nyhetsapp på sin respektive ledarsidor.

Bengt-Urban Fransson på Västerbottens Folkblad skriver:
”Problemen med den nyhetsapp som SVT lanserar handlar inte enbart om en fråga om snedvriden konkurrens och ett otillbörligt gynnande av public service-kanalen SVT. Det handlar i stället ytterst i förlängningen om ett möjligt framtida demokratiproblem. ”

På Skånska dagbladet skriver man:
”SVT har nyligen lanserat en nyhetsapp för mobilen. Den är i stort sett utformad som en digital tidningssajt, dock utan annonser och dessutom är den gratis…/…Public service måste inse att vad de på sikt åstadkommer när de konkurrerar ut dagspress och övrig media är ett demokratiproblem…”

Den röda tråden i de flesta av gårdagens ledarkrönikor är att gratis nyheter är ett hot mot demokratin, och att de som kommersiella aktörer inte kan konkurrera på lika villkor med SVT.

Vad man glömmer att nämna är att man själva tar emot stora bidrag av skattebetalarna. Under 2013 fick Västerbottens Folkblad 15 541 338 kr i presstöd, Skånska dagbladet erhöll 43 449 649 av skattebetalarnas pengar under samma tid.

Källa:
http://www.svt.se/kultur/lokaltidningar-kritiserar-svt-s-nyhetsapp


  • Publicerad:
    2013-12-19 11:26