ENERGIKRISEN Enligt ett avslöjande av Sveriges Radio vill flera elbolag kunna säga upp avtal med bundna priser. Detta med hänvisning till ”force majeure”, med andra ord den pågående energikrisen som man menar inte kunde förutses.

Under onsdagen har Sveriges Radio Ekot avslöjat ett flera elbolag ser över den juridiska möjlighet att säga upp avtal med bundna elpriser. Enligt SR:s källor vill man använda klausulen ”force majeure”, det vill säga att man hänvisar till en ”oförutsedd händelse”.

Elbolagen tänker alltså hävda att man inte kunde förutse att Ryssland skulle stänga av gasen efter västs sanktioner mot landet och att kunder som bundit sina elkostnader istället måste betala dagens skyhöga elpriser. Enligt SR:s källor anser elbolagen att energikrisen kommer att pågå under en lång tid och att man därför kommer att göra för stora förluster på de kunder som bundit sina avtal.

Det framgår inte exakt vilka elbolag det rör det om. Men under dagen har Aftonbladet sökt flera av de större elbolagen som samtliga förnekar att man har planer att försöka komma undan de bundna avtalen.

Finansminister Max Elger (S) har också under dagen haft möte med intresseorganisationen Energiföretagen, som skickat ut enkät till sina medlemmar. Av 109 medlemmar hade 90 procent vid mötet inkommit med svar. 93 procent av av de som svarat meddelade att de inte kommer att säga upp fasta elavtal med hänvisning till force majeure och 6 procent har inte tagit ställning. Ett elföretag svarade dock att de tänker använda sig av force majeure och försöka säga upp elavtal.

— Mina myndigheter har klargjort att det i det allmänna fallet inte är brukligt att hänvisa till force majeure om förmåga att leverera föreligger. Utgångspunkten är alltid att avtal ska hållas, säger finansmarknadsministern på en pressträff under onsdagseftermiddagen.

Villaägarnas riksförbund säger till SVT att man ännu inte gjort en juridisk bedömning av elbolagens chanser att lyckas med att säga upp bundna elavtal.

— Men rent praktiskt är det ju förfärligt för småhusägare om man tror att man har en trygghet i ett bundet elavtal på kanske flera år och man har dessutom betalat ett lite högre elpris för att ha det här bundna elavtalet, säger Daniel Liljeberg, samhällspolitisk chef på Villaägarna, till SVT.

Avslöjandet har väckt mycket debatt och samtliga riksdagspartier har under dagen reagerat med kritik mot elbolagen och nya vallöften.

”Elbolagen är de som tjänar stora pengar på krisen. Nu verkar de planera att säga upp avtalen för kunder med bundna elavtal. Att de har mage”, skriver exempelvis Vänsterpartiets ledare Nooshi Dadgostar på Twitter.

Till Nordfront säger Nordiska motståndsrörelsens ledare Simon Lindberg, som också är förstanamn på Motståndsrörelsens riksdagslista, att problemet går betydligt djupare än till elbolagen, som politikerna vill hävda.

— Det här är en konsekvens av att vårt folk röstar på Socialdemokraterna i val efter val. Kapitalet tillåts köra över det det arbetande folket. Utsugare är vad de är. Det kommer dock komma en tid när de får stå till svars, när nationalsocialismen regerar och när folkgemenskap genomsyrar samhället i allt från från myndigheter till företagsklimat, säger Lindberg.