RYSSLAND Västs sanktioner mot Ryssland har haft liten effekt på landet då Ryssland svarat med att öka den inhemska produktionen och hittat nya handelsvägar.

Ryssland har klarat av sanktionerna under 2022 genom att öka investeringarna i inhemsk produktion och hitta nya leveransvägar, skriver finansinstitutet Bloomberg. Enligt Bloombergs rapport steg kapitalutgifterna med 6 % förra året, medan många ekonomer trodde att de skulle minska med 20 %.

Då restriktionerna gjort att Ryssland inte kunnat importera utländsk utrustning och importvara har ryska företag investerat för att öka produktionen så att de ska kunna ersätta dessa, skriver RT. En av landets största ståltillverkare, Severstal, har exempelvis upphört med investeringar där produktionen riskerar avbrott på grund av sanktioner och investerar nu istället i inhemskt producerad informationsteknik för metallindustrin. Ryska banker investerar nu för att ersätta utländsk programvara och det kommer även investeras i NFC-chips i syfte att ersätta betalningstjänster som Apple Pay och Google Pay, som nu är förbjudna i Ryssland.

Enligt RT har Bank of Russia gått ut med uppgifter om att ryska företag antingen ökade investeringarna eller höll dem kvar på samma nivå under förra året. Som ett resultat minskade produktionen totalt med bara 2 %. De investeringar som nu görs har dessutom andra fördelar för landet, menar flera aktörer.

— Svåra tider kommer att passera, medan projekt kommer att finnas kvar – de är långsiktiga, så vi stoppar ingenting, säger Sergey Yanchukov, chef för Mangazeya-gruppen, ett företag verksam inom guldbrytning, konstruktion och utveckling.