MALMÖ. Moderaterna i Malmö bjöd in till politiskt möte med flera muslimska grupperingar. Det bjöds på mat och diskussion och var allmänt trevligt. Efter maten begav sig flertalet muslimer till ett närliggande rum för att be. Detta har nu gjort ett antal Malmömoderater förargade.

Det var i somras som moderaterna i Malmö bjöd in flera muslimska föreningar och organisationer till sin partilokal för ett politiskt möte. Det hela hände under muslimernas fastemånad Ramadan och moderaterna bjöd muslimerna på mat när fastan bröts för kvällen. Ungefär 30 personer deltog och efter måltiden gick ett flertal muslimer till ett närliggande rum för att be. En bönematta hade placerats där av moderaterna och en del hade med sig egen bönematta.

Nu går flera tunga moderater till attack och menar att det är totalt fel med det religionsfria utövandet i Sverige. Det ska finnas en tydlig gräns mellan religion och politik menar husiemoderatern Robert Lenir.

— Vi är ett politiskt parti och det här är ett politiskt kansli. En bönestund där är inte acceptabelt, säger Lenir (M), Husiemoderaternas ordförande.

Lenir får medhåll från flera partimedlemmar, men inte alla. Torbjörn Tegnhammar från Malmömoderaterna anser att det är viktigt att man fortsätter dialogen med det muslimska samhället.

— Vi har bjudit in representanter från det muslimska civilsamhället till ett politiskt möte och en måltid. Det har inte på något sätt talats om att det skulle vara en religiös aktivitet.

Hur moderatledningen väljer att reagera på detta återstår att se.

Källa:
Moderaternas lokal blev bönerum: ”Inte acceptabelt”


  • Publicerad:
    2016-09-18 19:40