JUDISK MAKT. Eric Striker från National Justice skriver om den israeliska appen Act.IL som organiserar judisk makt-troll på Internet för att påverka diskussioner och valprocesser världen över.

Mycket har blivit sagt i den judiska pressen om mystiska ryska troll som påverkar politiska val i andra länder, men riktiga desinformationskampanjer på Internet organiseras av den israeliska regeringen helt öppet.

En mobiltelefonapplikation kallad Act.IL, tillgänglig för nedladdning via Apple store, rekryterar dagligen amerikanska judar och organiserar dem i trolloperationer på sociala medier i syfte att kontrollera, styra och tysta öppna diskussioner om sionism, BDS och judisk makt.

Act.IL:s grundare och VD, Yarden Ben Yosef, ingick i en ”specialstyrka” för underrättelseverksamhet i den israeliska armén. Större delen av företagets personal består av spioner. Programmet erhåller gemensam finansiering från den judiske miljardären Sheldon Adelson, som är en ökänd finansiär av det republikanska partiet i USA, samt den israeliska staten.

Appen skickar pop up-meddelanden till användaren med länkar till Facebook, Twitter, Youtube etc med inlägg som kritiserar judar, Israel eller visar stöd för palestinier och BDS. Detta tillsammans med instruktioner för hur man ska trakassera och massanmäla de utvalda målen så att de försvinner från Internet.

Efter varje ”uppdrag” får trollen poäng. De mest framgångsrika trollen hyllas sedan på en offentlig poänglista.

Brittisk media har kommit med upprepade påståenden om att troll är ansvariga för Brexit och att dessa även försökte påverka de senaste valet, men några bevis har man aldrig presenterat.

Samtidigt har Act.IL:s användare varit väldigt aktiva i attacker mot Labour-ledaren Jeremy Corbyn och hans anhängare med förhoppningen att man ska lyckas underminera Labourpartiets chanser i valet.

Varken brittisk underrättelsetjänst eller landets medier tycks vara intresserade av denna utländska inblandning i valprocessen.

Politiker och kändisar är inte de enda som utsätts för den här cyberkrigsoperationen. Även otaliga amerikanska collagestudenter, enskilda aktivister och helt vanliga Internetpostare som törs ifrågasätta Israel och judisk makt omsvärmas av statligt organiserade trakasserier. Act.IL:s troll har till och med manipulerat en Eurovision song contest-omröstning.

Användare får dessutom regelbundet instruktioner om att överösa arbetsgivare med fejkade klagomål för att få utvalda mål i USA och andra länder avskedade från sina jobb.

Enligt @AntiBDSApp, som rapporterar om nätverkets upptåg, har man på senare tid bombarderat vänstervridna artiklar i ett försök att splittra Black Lives Matter, som judar i allmänhet stödjer och ser som användbart, från den palestinska frågan, som de ser som farlig.

En utländsk statlig aktör har sannerligen spelat en viktig roll i sina försök att kontrollera och påverka diskussionen i USA. The Lobby – USA, en kraftigt censurerad dokumentär av Al Jazeera, granskar detta spindelnät av spionage. Flera andra program finns med syfte att trakassera och terrorisera amerikanska medborgare, såsom uthängningsplattformen Canary Mission (vilken sätter vita nationalister och palestinska aktivister på sin lista över måltavlor) som arbetar i symbios med program som Act.IL.

Med tanke på att det är Israel som skapar ett artificiellt stöd för judisk makt på Internet ska ni inte förvänta er att höra om detta från ”utländska troll”-jägare på BellingCat eller New York Times.

/Eric Striker

Ursprungligen publicerad på National Justice.


  • Publicerad:
    2020-07-28 13:30