ANTIVIT RASISM. Fattiga vita göre sig icke besvär – Kentucky ska bara bekosta de svartas sjukvård enligt ny demokratisk politik.

Sjuk afrikan. Foto: Minorities affordable health insurance.org

Kentuckys guvernör Andy Beshear tänker se till att alla afrikaner boende i staten ska få sjukvård. Skälet är att det funnits ”orättvisor” i behandlingen av SARS-CoV-2 smittade människor beroende på om patienterna varit svarta eller vita. Men Covid-19-sjukvården har helt bekostats av den federala staten i Washington, D.C.

— Jag anser att sjukvård är en grundläggande mänsklig rättighet, sade vänsterpolitikern Beshear (demokrat) på en presskonferens i Frankfort, huvudstaden i Kentucky.

— Jag har försökt lyssna på dem som berättat om ojämlikheten…det är dags att prioritera svarta och afroamerikanska kommuniteter, så det är vad vi kommer att göra. Vi ska börja satsa på 100 procent av de svarta och afroamerikanska individerna i dessa områden. Vi ska lägga dollar på det, fortsatte Beshar.

Det är ännu oklart när detta beslut kommer att genomföras och hur det kommer att fungera.

Under afrikanernas våldsamma raskravaller i USA har kändisar och företag tävlat om att visa sig trovärdiga i stödet av social jämlikhet genom att donera pengar till organisationer som Black Lives Matter (BLM) och andra, skriver RT News.

Sociala sjukvårdsprogram är inte något nytt, och den förre presidenten Barack Hussein Obamas sjukvårdsreformer, som är den mest omfattande sjukvårdsreformen i USA sedan 1965, används som plattform för ett flertal politiker bland demokraterna.

Andy Beshear är dock först med att förvandla utökade sjukvårdsreformer så att de ska gynna svarta framför vita invånare, som i mindre grad än vita har privata sjukförsäkringar. Tanken är att svarta utan privata sjukförsäkringar ska få kostnaderna täckta av Kentucky.

Allt fler apartheidregler
Apartheidregler har börjat införas på fler områden, men mest bland privata företag. Det globala taxi- och logistikbolaget Uber har slopat leveransavgifterna för mattransporter från restauranger i USA och Kanada som har svarta ägare, och har hittills struntat i om sådana rasistiska regler är lagliga i länderna eller inte.

Enligt RT News bekämpar Uber ”rasism” med att öka diskrimineringen och skillnaderna i samhället. Man kommenterar också Kentuckys drag att ge svarta människor särbehandling i sjukvården med att den inte går att legitimera på de grunder som Beshar anger, det vill säga att afrikaner har behandlats orättvist vid coronasjukdom.

Eftersom all coronasjukvård bekostas av staten – oavsett vilken ras patienterna tillhör – har inga privata förskärningar behövt täcka sjukvårdskostnaderna och därför har försäkringslösa afrikaner inte drabbats hårdare på grund av det.

Om något, har det varit ett problem för USA:s regering att den har bekostat just coronavården. Detta har nämligen gjort att många sjukhus har angivit ”covid-19” som sjukdom när patienterna i själva verket har haft andra problem.

Syftet med det att få sjukvården bekostad av staten istället för av den egna budgeten eller kundernas ekonomiska status, vilket också ökar statistiken för antalet människor sjuka i covid-19 – ett hett ämne i USA, där företrädare för sjukvården, hälsoinstitut och sjukhus dock avfärdar sådana påståenden om systematiska bedrägerier på sjukhus och vårdcentraler.

Nu väljer alltså Kentucky ändå att trots federalt skattefinansierad Covid-19-vård för alla, öka sina utgifter för den egna statens sjukvårdskostnader där den federala regeringen inte går in med pengar, men bara för svarta personer.


  • Publicerad:
    2020-06-09 11:55