USA. En federal åklagare bekräftar nu att en högt uppsatt rådgivare i Obama-administrationen beordrade övervakning av Donald Trump och hans medarbetare under presidentvalskampanjen.

Donald Trump har tidigare i år anklagat sin företrädare Barack Obama för att ha beordrat de amerikanska underrättelsetjänsterna att övervaka Trump och hans medarbetare under valrörelsen förra året.

Nu har Joseph diGenova, som tidigare arbetade som federal åklagare, bekräftat att Susan Rice beordrade de amerikanska underrättelsetjänsterna att ”ta fram ’detaljerade listor’ av lagliga telefonsamtal som involverade Donald Trump och hans medarbetare när han kandiderade till presidentposten”, skriver The Daily Caller. Rice arbetade som säkerhetsrådgivare åt president Obama när hon gav denna order.

Den officiella förklaringen till varför Trump och hans medarbetare har avlyssnats är att underrättelsetjänsterna kan ha övervakat personer som Trumps medarbetare hade kontakt med. Övervakningen ska alltså ha varit riktad mot andra personer men indirekt ha resulterat i att Trump-medarbetarna också avlyssnades.

I det läget verkar alltså Rice ha begärt fram uppgifter om dessa samtal och kringgått de vanliga rutinerna som säger att namn på personer som avlyssnats utan att vara den egentliga måltavlan för avlyssningen ska censureras.

De avlyssnade samtalen ska inte ha innehållit något olagligt och det enda olagliga enligt diGenova ska ha varit Rices order att avcensurera namnen. Andra experter instämmer i att det är allvarligt och menar att direktivet från Rice inte kan ha skett i hemlighet utan måste ha varit känt av många av de högt uppsatta personerna inom de olika säkerhetstjänsterna och Obama-administrationen.

— Det är ett brott. Och du kan få 10 års fängelse för det. Det är ett fruktansvärt missbruk av systemet. Vi ska inte övervaka amerikanska medborgare. Större än själva brottet, är hur man svikit allmänhetens förtroende, säger Michael Doran som tidigare varit ordförande i USA:s nationella säkerhetsråd.

Tidigare har det varit känt att Trumps medarbetare avlyssnades under valrörelsen men oklart om Trump personligen också var utsatt för avlyssning. Formuleringen The Daily Caller använder tyder dock på att även Trump avlyssnades. Det är ännu inte heller helt bevisat att ordern kom från Obama, men misstanken mot den förre presidenten har helt klart förstärkts i och med detta avslöjande.

Källa:
Former US Attorney: Susan Rice Ordered Spy Agencies To Produce ‘Detailed Spreadsheets’ Involving Trump


  • Publicerad:
    2017-04-05 12:10