INTERVU Exakt 24:s journalist Christian Peterson intervjuar Expos före detta utbildningsansvarige Alexander Bengtsson.

Under gårdagen släppte Exakt24 en längre och öppenhjärtlig intervju med Alexander Bengtsson som tidigare varit vice-VD och utbildningsansvarig på Expo.

Bengtsson har under lång tid arbetat för den antivita stiftelsen Expo vars huvudsyfte kan sägas vara att bedriva underrättelseverksamhet för att bekämpa nationalism och nationella. Expo har historiskt men även idag haft samarbete med extremvänstern och är av förståeliga skäl inte helt omtyckt av nationella i allmänhet. Det går alltså inte utesluta att det kan finnas en hotbild mot sådana som Alexander Bengtsson, dels från nationella men även från vänstern efter att han själv blev uthängd. Att engagera sig kyrkligt kan också uppfattas som ett svek inom vänstern och leda till attacker, menar Bengtsson.

Bengtsson visar emellertid mycket mer mod än sådana som AFA:s radioskrävlare Axel Rosengren, som gjorde en pinsam figur när han ringde polisen och gnällde om ”trakasserier” när han fick frågor ställda till sig. När Exakt 24:s journalist Christian Peterson kommer hem till Alexander Bengtsson väljer han att gå ut i korridoren till sin lägenhet för att svara på frågor. Det slutar med en timmes öppenhjärtligt samtal.

"Jag har levt ett dubbelliv"

En sak som Bengtsson emellertid inte vill kommentera ytterligare är anklagelserna från 2017 om att han är våldtäktsman och kvinnohatare – anklagelser som ledde till att han försvann från den antirasistiska rörelsen. Han menar att han redan kommenterat detta i Expressen vid tidpunkten för anklagelserna och senare även i Kungsbacka-Posten. Det ska sägas att Bengtsson inte är dömd för brott och att han själv inte har kännedom om att han ens blivit polisanmäld.

I samtalet med Exakt24 säger han dock att han led av psykisk ohälsa vid denna tidpunkt.

— Jag har levt ett dubbelliv som aktiv alkoholist och narkoman och har inte varit en trevlig människa att ha att göra med, säger han när han får frågan och bekräftar att det var under hans tid på Expo. Det missbruk han då hade ledde då till att han försökte begå självmord flera gånger.

Blev själv uthängd

Det var 2017 som vänstertidningen Flamman hängde ut Alexander Bengtsson för sexuella övergrepp. Det första vittnesmålet mot Bengtsson härrör från början av 00-talet, då en idag högt uppsatt vänsterpartist hade ett förhållande med honom. Enligt kvinnan ska hon vid flera tillfällen ha våldtagits av Bengtsson. Enligt en annan kvinna som han haft förhållande med ska han ha varit våldsam och hotfull.

— Nu är det ju såhär med Flamman att de inte skrev ut mitt namn. Däremot så kan man om man följer den politiska rörelse som jag var en del av då eller den politiska rörelse som du är en del av räkna ut med röven att det var jag, kommenterar Bengtsson artikeln.

En sak som Bengtsson ifrågasätter är att han inte blev kontaktad av Flamman via mejl, telefon, Facebook eller på annat sätt innan själva publiceringen. När Bengtsson jobbade på Expo och det handlade om att publicera en artikel med grova anklagelser mot någon så kontaktade man alltid den anklagade innan.

"Den autonoma vänstern är finansierad av ABF"

Flamman är en vänsterextremistisk tidning med kopplingar till Antifascistisk Aktion, AFA. AFA-ledaren Mathias Wåg är bland annat en återkommande skribent i tidningen. Även Expo har under åren haft sådana samarbeten även om man velat hålla det snyggt på ytan. När Alexander Bengtsson får frågor om samarbetet säger han att han inte känner till att det förekom något sådant med AFA vad gäller utbyte av underrättelser. Han gör dock poängen att han var ansvarig för utbildning och inte research och därför inte har insyn i all Expos verksamhet.

Vad gäller den autonoma vänstern, alltså AFA och andra vänsterextremister, menar Bengtsson att de till den absolut största delen är finansierade av skattemedel och indirekt även Socialdemokraterna.

— Den autonoma vänstern är ju väldigt lite oberoende. Den är i stort sett helt finansierad av ABF och olika typer av bildningsverksamheter och har väldig liten självfinansiering, säger han.

Arbetarnas bildningsförbund (ABF) är ett studieförbund som arrangerar studiecirklar, kurser, föreläsningar och kulturarrangemang. ABF har ett femtiotal medlemsorganisationer där Socialdemokraterna och LO är de klart största. ABF:s ordförande är riksdagsledamoten Helén Pettersson, en socialdemokrat. Genom ABF kan grupper som AFA få finansiering, tillgång till möteslokaler och även anställningar. Bland annat är vänsterextremisten Showan Shattak anställd hos ABF.

Tillsammansskapet och civilsamhället

Bengtsson får frågor om uppbrottet med Expo och Tillsammansskapet och svarar att han inte blev utkastad från någon av dem när anklagelserna gentemot honom kom fram i Flamman. Expo hade han redan lämnat av det enkla skäl att han ville syssla med annat och Tillsammansskapet lämnade han då han led av psykisk ohälsa och försökte begå självmord.

Tillsammansskapet, som finansierades av rovkapitalisten George Soros, var något som växte fram inom Expo och sedan blev en separat civilsamhällelig organisation. Tillsammansskapet hade sin peak 2015, enligt Bengtsson tack vare flyktingvågen, men har efter att Bengtsson lämnade fört en tynande tillvaro.

Bengsson ville hellre arbeta inom Tillsammansskapet för att han såg att de gamla metoderna för att hindra nationellas frammarsch i Europa inte varit tillräckligt effektiva.

— Vi tittade ut i Europa där det demokratiska civilsamhället hade lyckats vända en utveckling. De var rätt få och de som fanns var när det hade varit lokala gräsrotsrörelser, ofta bestående av människor från fackföreningar, kyrkor och moskéer som bygger sammanhållning i lokalsamhället. Det var något vi pratade om att vi ville se i många år, men det hände inte.

"Ett dysfunktionellt debattklimat"

Viljan att bygga sammanhållning blev aldrig större än behovet att smutskasta sina meningsmotståndare. Bengtsson berättar att när han i egenskap av Expos utbildningsansvarig höll föredrag om den nationella rörelsen för politiska partier, fackföreningar, hembygdsrörelsen med mera så var åhörarna mest bara intresserade av att veta hur brottsbelastade högerextremister är.

Bengsson menar också att vi har ett ”dysfunktionellt debattklimat” i Sverige där bemötandet av meningsmotståndare ofta handlar om karaktärsmord,snarare än att bemöta argumenten.

— Det är ett samhällsproblem vi har och jag tror att mycket av det som flyttas in i den politiska debatten är ett resultat av psykisk ohälsa, säger Bengtsson och menar att han med den missbruksproblematik han själv har haft känner igen detta fenomen.

En stor skuld till dagens dysfunktionella debattklimat står vänstern för. Artiklar som sprids från Interasistmen, Antifascistisk Aktion, Aktuellt Fokus men också Expo handlar om att svartmåla, håna och begå karaktärsmord på meningsmotståndare. På flera av dessa publikationer finner vi även ledande personer som Henrik Johansson och Kim Fredriksson som själva har ett stort behov av att förnedra andra människor och som lider av psykisk ohälsa och/eller drogmissbruk.

Idag säger Alexander Bengtsson att han inte längre har någon missbruksproblematik. Han är engagerad kyrkligt och är fortfarande antirasist men inte aktiv sådan.