ÅSIKTSFÖRTRYCK. Motpol är nu den senaste i raden av systemkritiska aktörer som drabbas av den svenskfientliga banken Nordeas attack mot demokratin.

Tidigare denna vecka skrev Nordfront om att Nordisk Ungdom meddelade att de, precis som Nordiska motståndsrörelsen, fått sina bankkonton på Nordea nedstängda. Nu framkommer det att även den oppositionella tankesmedjan Motpol fått sina konton stängda av Nordea, vilket förstärker intrycket att detta är en koordinerad ekonomisk attack mot alternativmedier och oppositionella grupper i Sverige.

I ett inlägg på Motpol står idag bland annat följande att läsa om det inträffade:

Häromdagen fick vi ett brev från Nordea, där det stod att både Swish och vårt bankkonto kommer upphöra. Det föregivna skälet var att Swish-numret publicerats på Nordisk Alternativhögers sida, men också att vi använt tjänsten i ”verksamhet banken anser vara oetisk eller omoralisk.” När en enskild banktjänsteman på eget bevåg gör sig av med kunder och intäkter, utan att det ens sker under tryck från den extrema vänstern, för att verksamheten anses ”omoralisk” väcker det flera frågor. […]

Motpol är inte den första invandringskritiska eller ”omoraliska” kund som Nordea vänt sig mot, det tycks vara ett led i en begynnande tendens som bör oroa varje vän av det fria samhället.

Motpol kommenterar också utvecklingen:

Ska konservativa, invandringskritiker och andra överhuvudtaget ha rätt till bankkonton? Ska vi förvänta oss att nästa steg är brev från elbolaget där människor informeras att ”det har kommit till vår kännedom att ni använder vår produkt för verksamhet som strider mot vår värdegrund och vi kommer därför stänga av er elleverans”? Idag är Swish och bankkonton en lika central del av infrastrukturen som el och vägar, och när en laglydig och respektabel verksamhet som Motpol utan grund anklagas för att vara ”omoralisk” är det oroväckande. Det är ett angrepp på demokratin och det fria samhället när banker på detta vis gör sig till godtyckliga åsiktspoliser.

Samtidigt är detta ett angrepp på de människor som uppskattar Motpol och vill kunna uppmuntra och understödja verksamheten. Banktjänstemannen ifråga omyndigförklarar genom sitt agerande dessa, diskriminerar dem på grundval av deras värderingar och förolämpar deras omdöme genom ordvalet ”oetisk”.

Avslutningsvis kan det tilläggas att Nordea är en bank som befinner sig i en kris. I sin senaste delårsrapport meddelade Nordea att de måste avskeda 6 000 medarbetare samt flytta delar av sin verksamhet till Polen för att höja sin konkurrenskraft. På grund av delårsrapporten fick två chefer på banken nyligen sparken. För några veckor sedan framkom också att Nordeas kunder är missnöjda med pensionssparandet och många svenska kunder har varit kritiska till att banken planerar att flytta sitt huvudkontor från Stockholm till Helsingfors.

Nordfront uppmanar alla svenska invandringskritiker och nationalister som fortfarande som privatpersoner är kunder hos Nordea att säga upp sina konton hos banken och meddela Nordea varför man gör det. Även om andra svenska banker inte är mycket bättre är det bra att sända en signal till Nordea att svenskfientlig verksamhet straffar sig. Då banken befinner sig i en kris är det möjligt att en kundflykt kan göra betydande skada och ha en avskräckande effekt för andra företag som planerar att ägna sig åt politisk diskriminering.


  • Publicerad:
    2017-11-30 12:05