MASSMEDIA. Proffstyckare reflekterar kring sitt åsiktsmonopol.

Finns det en åsiktskorridor, kallades ett inslag i söndagens radioprogram Godmorgon, världen i radio P1:

Finns det ett begränsat utrymme för vad man får tycka offentligt i Sverige, och där vissa åsikter stängs ute? Vissa hävdar att det existerar en sådan så kallad åsiktskorridor, men stämmer det och var och hur visar den sig i så fall?

I inslaget förekommer bland annat journalisten Åsa Linderborg. Begreppet åsiktskorridor har blivit känd genom Henrik Ekengren Oscarsson som är professor i statsvetenskap vid SOM-institutet på Göteborgs universitet. I ett eget blogginlägg skriver han bland annat:

Dagens svenska samhällsdebatt kännetecknas knappast av någon intellektuell nyfikenhet på politiska motståndare. Det saknas många gånger en genuin vilja att söka förklaringar till åsikter och preferenser som ligger en bit ifrån de egna.

Henrik Ekengren Oscarsson

Henrik Ekengren Oscarsson

Henrik Ekengren Oscarsson ger i samma blogginlägg exempel på opinionsmätningar från SOM-institutet i olika frågor. Fyra av tio anser exempelvis att Sverige bör ta emot färre flyktingar.

Att begreppet åsiktskorridor börjar användas kan tas som ett erkännande för det som vi nationella länge upplyst befolkningen om. Såväl statlig som icke-statlig media manipulerar medborgarna. Journalisterna hindrar fri opinionsbildning, använder censur och hets mot personer med obekväma åsikter.

Det som tidigare ivrigt förnekats av journalisterna är på väg att bli en accepterad sanning.


  • Publicerad:
    2014-01-13 00:17