DJURVÅRD. Judiskägda Bonnier Skog har avslöjats med att dumpa uppemot 500 nöjesdödade änder i skogen i Dalsland. Företaget har nu anmälts för miljöbrott.

Döda änder i Bäckefors i Dalsland. Foto: privat (skärmbild)

Hundratals skjutna gräsänder i drivor i skogen – det möttes boende i Bäckefors i Dalsland av i förra veckan. Och det är inte första gången drivor av kadaver lämnas efter jakt i skogarna.

— Det är djur som fötts upp och skjutits för nöjes skull, säger Tony Johansson som är ordförande för Miljöpartiet i Mellerud. Han har nu anmält händelsen som miljöbrott.

Förutom döda änder hade stora fodertunnor, mängder av kartonger och rester av hagel dumpas i skogen utanför Bäckefors. Tony Johansson säger att gräsänderna föds upp, vingklipps och transporteras hit i kartonger som är märkta med ”levande djur” för att användas vid nöjesjakt.

— Man har även sett överlevande fåglar som har blivit skadade och håller på att tyna bort. Det är en fullständigt vidrig och onödig massaker, säger Johansson och tillägger:

— Det är inte bara oetiskt utan det kan även vara miljöbrott. Änderna ligger dumpade några meter från stranden till en sjö och om man tar in dricksvatten från sjön finns det en smittorisk.

Karl Johan Brindbergs är jaktvårdskonsulent på Svenska Jägareförbundet i Västra Götaland, och han reagerar starkt på händelsen:

— Det känns bedrövligt. Det har tydligen förekommit i flera år, att man inte städat efter sig. Att skjuta ett antal hundra änder och bara slänga dem, det känns väldigt konstigt, säger han.

Brindbergs är också rädd för att händelsen kan få inverkan på allmänhetens syn även på andra former av jakt.

— Det är klart att det leder till en negativ diskussion om jakt och jakt på utsatta fåglar. De finns ju de som vill att vi ska förbjuda jakt på utsatt fågel och den diskussionen har pågått i flera år, säger han.

Det är judiskägda Bonnier Skog som äger marken där nöjesjakten och dumpningen av de döda änderna har skett. Per Karlsson är skogsförvaltare på Bonnier Skog och han är självkritisk:

— Så in i helsicke olyckligt. Av någon anledning lade ett kylrum av och fåglarna surnade. Då kördes de ut och lastades av felaktigt vid en vändplan. Det finns ingen ursäkt för att slänga änder på det sättet. Det är ett fantastiskt vilt och en fin matråvara. Det är bedrövligt och kommer inte att upprepas, säger Karlsson till Jaktjournalen.

Han förnekar däremot uppgiften att änderna skulle vingklippas före jakten.

Källa:
Dumpade änder och nedskräpning upprör i Dalsland


  • Publicerad:
    2019-09-12 10:10