CORONAREPRESSIONEN. Nu trotsar främst restauranger och barer i Italien myndigheternas förbud och slår på nytt upp sina portar för besökare. Tre restaurangägare ligger bakom IoApro-rörelsen som uppmanar alla att ta tillbaka sin frihet och att öppna upp igen.

I Italien har restauranger i protest mot myndigheternas destruktiva nedstängningar öppnat sina verksamheter. Foto: Twitter.

De styrande världen över har av förment ”omsorg om folkhälsan” och för att ”förhindra smittspridning” infört drakoniska åtgärder som omfattande nedstängningar, trots att dessa främst visat sig skada ekonomin. Många små och medelstora företag har tvingats slå igen, vilket lett till personliga tragedier och en ökande arbetslöshet.

Nu markerar företagare i Italien mot restriktionerna genom att under hashtaggen #ioapro1501 (Io apro = Jag öppnar), som blivit viral på sociala medier, uppmana framför allt bar- och restaurangägare till civil olydnad genom att öppna upp sina verksamheter, rapporterar Nya Dagbladet. Protesten startade i fredags, den 15 januari, och blev en succé.

Det är IoApro-rörelsen, startad av tre restaurangägare som fått nog av tyrannin, som uppmanar företag att trots rådande förbud öppna upp igen. De berättar om hur de tänker i en video på Facebook.

— Vi gör det av nödvändighet eftersom vi inte längre kan fortsätta framåt, berättar kommunikationschefen Yuri.

Det handlar inte om politik eller om att stötta någon förening, utan att man vill folkets bästa.

Den första dagen höll 6 000 företagare öppet trots förbuden. Nästa dag var man enligt Yuri uppe i det dubbla.

På sociala medier sprids bilder där restauranggäster kan ses och höras skandera ”Frihet, frihet, frihet!” för att köra iväg polisen som försöker stänga ner restaurangen. Polisen måste avbryta och eskorteras sedan ut.

— Vi är just nu skyddade av 40 advokater som jobbar bakom oss. De har samma vision som oss, de har samma mål: att gå tillbaka till det vi förlorat med respekt för reglerna – de riktiga konstitutionella reglerna. Även om vi får mycket straff kommer vi inte att ge upp och vi kommer att vinna, säger Momi.

Planen är att den italienska proteströrelsen IoApro ska expandera och få med sig sympatisörer i fler länder i en internationell WeOpen-protest.

— Kom igen nu, Europa! Kom igen, världen! Nu går vi tillbaka till det vi hade förut! uppmanar Yuri.

 


  • Publicerad:
    2021-01-20 15:05