DEMONSTRATION Inför helgens demonstration mot vaccinpass har Expo och Center mot våldsbejakande extremism försökt problematisera demonstrationen för att avskräcka svenskar från att delta i den.

Lördagen den 22 januari arrangeras det en stor demonstration mot vaccinpass i centrala Stockholm.

— Syftet med Frihetsmanifestationen den 22 januari är att väcka frågan om covidpass i Sverige. Kampanjen heter ”nej till vaccinpass”, och det kommer bli den största frihetsmanifestationen i svensk historia. Vi kommer göra det för ett fritt Sverige, utan vaccinpass, och stå upp i den frågan, förklarar Max Winter som är en av arrangörerna för Nyheter24.

16 000 personer ska ha uppgett att de kommer enligt arrangörernas hemsida, även om skeptiker menar att den faktiska deltagarsiffran förmodligen kommer bli lägre.

— De har en historik av att kraftigt salta deltagandet i sina demonstrationer. Jag är tämligen säker på att de inte kommer i närheten av 15 000. Däremot finns starka skäl att tro att det kommer att bli fler än det tidigare har varit, säger juden Jonathan Leman från Expo till TT.

Förutom Expo, som jobbar med att kartlägga svenska medborgares politiska åsikter, har även Center mot våldsbejakande extremism (CVE) uttryckt oro inför helgens demonstration.

— Det är väldigt viktigt att inte peka ut någon. Du får demonstrera och säga vad du tycker. Men pandemin var och är en grogrund för konspirationsteorier, och det är något som våldsbejakande extremistgrupper kan utnyttja för sina egna syften, säger Jonas Trolle, chef för CVE, som också intervjuats av TT.

Trolle uttrycker vidare att han tycker att Säkerhetspolisen ska intressera sig för de personer som framför konspirationsteorier om att staten eller mer globala aktörer vill kontrollera människor med mikrochip eller att viruset medvetet skapades och spreds till människor för att få en ursäkt att inskränka friheten i samhället. Detta då CVE på en rak fråga från TT instämmer i att ”konspirationismen” kan komma att leda till våldsbejakande extremism och terrorism.

Avslutningsvis kan det noteras att Leman och Expo försöker använda klassisk ”guilt by association” för att avskräcka svenskar från att delta i demonstrationen.

— Slutsatsen är att går man i den här demonstrationen kommer man bokstavligt talat att gå sida vid sida med nazister, säger Leman till TT

Den som är intresserad av att delta i demonstrationen hittar mer information om den på nejtillvaccinpass.nu