UTRIKES. Islamister som tidigare stridit för IS i Syrien säger att IS-ledningen anser att striden om ett kalifat i Syrien och Irak snart är förlorad. I stället kommer de att börja fokusera på terrordåd i Europa.

Uttalandena kommer från två marockanska islamister med belgiska medborgarskap som lämnat krigandet för IS och nu låtit sig intervjuas av den brittiska tidningen Independent. Anledningen till att de deserterat från IS är att krigslyckan vänt för den islamistiska terrorgruppen, och att bland annat irakiska armén förbereder stora offensiver mot IS-fästena Mosul och Raqqa.

Denna för IS så dystra framtid har även ledare för terrorarmén noterat, enligt desertörerna. De menar nämligen att IS-ledare nu förlikat sig med att deras tilltänkta kalifat i Mellanöstern kommer gå förlorat, och att fokus i stället bör ligga på att utföra terrordåd i Europa för att fortsätta den islamistiska kampen.

— Många av bröderna känner nu att Mosul inte kan hållas, Raqqa kan inte hållas. Så kampen flyttas till Europa, säger Rachid som är en av desertörerna.

Att resa från Belgien till Syrien för att ta upp den islamistiska kampen mot Syriens folkvalde president Bashar al-Assad var inga problem enligt Rachid.

— Under den tidpunkten gjorde de inte mycket för att hindra folk från att åka till Syrien från Belgien. De europeiska regeringarna var emot Bashar, så varför skulle de stoppa oss?, säger han.

Vidare säger han lite kryptiskt att IS-höjdarna har sina flyktplaner färdiga i händelse av att Mosul och Raqqa skulle falla, och att man skulle bli ”överraskad” över vilka länder som skulle kunna tänkas gömma och skydda dem.

Källa:
Isis leaders ‘accepting defeat in Mosul and Raqqa and encouraging recruits to commit terror in Europe’


  • Publicerad:
    2016-10-22 06:00