INRIKES. Kulturjournalisten Kristina Lindquist gästade onsdagens sändning av Gomorron Sverige där hon bland annat sade att Sverige inte förtjänar att firas på nationaldagen samt att nationalismen är farlig och borde utplånas.

Kristina Lindquist.

Under onsdagens sändning av SVT:s Gomorron Sverige gästade bland annat DN:s kulturjournalist Kristina Lindquist. Inför Sveriges nationaldag den 6 juni påpekade programledaren att det var dags att ta fram svenska flaggan för att fira, då kände sig Lindquist förtalad.

— Förtal!, som om jag skulle ha en svensk flagga, säger Lindquist.

Hon anser själv att nationalismen är en vedervärdig ideologi som hon själv gärna skulle vilja ”utplåna” och är absolut ingenting som hon vill förknippas med.

— Vi lever i Europa. Titta på det europeiska 1900-talet och vad nationalismen har gjort och vad som löpt i nationalismens spår. Nationalismen är en farlig renhetsideologi som vi borde utplåna, fortsätter hon.

Hon säger även att alla i Sverige är nationalister och att det endast är en myt att det ska ses som någonting negativt.

— Alla är ju nationalister. Alla politiska partiledare står framför svenska flaggor. Det är en otrolig myt att man inte får vara nationalist i det här landet. Det här landet är supernationalistiskt. Tyvärr.

Vidare tycker hon att Sverige inte är ett land värt att firas, då vi hjälper illegala ”flyktingar” som inte har någonting här att göra från första början, att ta sig hem igen. De får även en gratis flygbiljett och en ”avskedspresent” på 30 000 kronor.

— Man måste kunna ha en diskussion om vad nationalismen innebär, och hur otroligt destruktiv den är. Igår chartrades ett plan som skickade ungdomar till Afghanistan. Jag tänker inte fira ett sånt land, klargör Lindquist.

Källor:
Gomorron SverigeIgår 06.25 (tidsstämpel ca. -1.02.00)
DN:s kulturjournalist: Sverige förtjänar inte att firas den 6 juni


  • Publicerad:
    2017-06-01 21:00