BROTT Yahya Güngör dömdes nyligen till 4,5 års fängelse och utvisning för försök till terrorfinansiering. Men nu upphäver hovrätten utvisningsbeslutet.

Det var i juli som kurden Yahya Güngör dömdes till 4,5 års fängelse och livstids utvisning för försök till grov utpressning, grovt vapenbrott och försök till finansiering av terrorism, grovt brott. Enligt domen från Stockholms tingsrätt pressade Güngör kurdiska näringsidkare i Stockholm på pengar å PKK:s vägnar.

Den fällande domen var den första av sitt slag kopplad till PKK och kom att överklagas. Nu har fallet avgjorts i hovrätten, som river upp tingsrättens utvisningsbeslut. Anledningen är att Migrationsverket påstår att Güngör inte kan utvisas till Turkiet just med tanke på sin koppling till PKK. Enligt myndigheten kan kan komma att utsättas för tortyr i hemlandet.

Hovrätten är dock enlig med Stockholms tingsrätt att PKK är att klassa som en terrororganisation, vilket kommer att bli prejudicerande i framtida ärenden rörande den kurdiska organisationen.

Att personer med koppling till PKK ska utlämnas till Turkiet har varit ett krav från landets regering för att man ska godkänna den svenska Nato-ansökan.