USA. Det amerikanska presidentvalet är i allt väsentligt över och det är nu klart att Donald Trump blir USA:s 45:e president.

presidenttrump

Nattens val blev en rysare, framförallt för etablissemangsmedia som hade räknat med en relativt säker seger för demokraternas kandidat Hillary Clinton då hon haft ett övertag i många opinionsundersökningar och ett enormt stöd från alltifrån bankväsendet och politiker till massmedia och hollywoodkändisar.

Under rösträkningarna visade det sig dock att republikanernas Donald Trump gick betydligt starkare än väntat. Det är framförallt på landsbygden som Trump har gått hem hos väljarna och han tog också hem de avgörande delstaterna Florida och Ohio, varav den senare med mycket starkare marginal än vad många kunnat tänka sig.

Under valvakans början förutspådde den judiska tidningen New York Times att Clinton hade 83 procent chans att vinna valet, men vid femtiden på morgonen hade deras prognos skiftat till 95 procent till Trumps fördel.

I slutändan blev det alltså precis som Nordfronts läsare trodde: Donald Trump vann det amerikanska presidentvalet 2016 och kommer att sväras in i sitt nya ämbete den 20 januari nästa år.

Besvikelse på Clintons valvaka när det började stå klart att Trump vinner valet.

Besvikelse på Clintons valvaka när det började stå klart att Trump vinner valet.

Nordfront kommer under dagen att fortsätta att rapportera från USA och om efterspelen av Donald Trumps seger.

Källor:
Red Ice TV
TV4:s valvaka
Live Presidential Forecast


  • Publicerad:
    2016-11-09 07:20