USA. Förutom presidentval hölls under natten även val till den amerikanska senaten och representanthuset runt om i USA. Nu står det klart att Trumps parti Republikanerna behåller sin majoritet i dessa församlingar.

congress

Den amerikanska kongressen i Washington.

Som bekant vann den republikanske presidentkandidaten Donald Trump över Demokraternas Hillary Clinton, mycket till etablissemangets stora förvåning och förtret, och blir således USA:s 45:e president.

Inför valet har det dock talats om att Demokraterna kan komma att vinna majoritet i kongressen, vilket skulle försvåra för Trump när det kommer till att genomdriva några av de förslag som han har gått till val på.

Nu är det dock klart att Republikanerna förvisso backar något men får minst 52 av 100 platser i senaten och 247 av 435 platserna i representanthuset, vilket innebär att Trumps parti alltså behåller sin majoritet i dessa församlingar.

Trots detta anser vissa att Trump likväl kan komma att få problem att få igenom delar av sin politik. Detta då många republikanska politiker valt att inte stötta Trump och då de amerikanska partierna inte formellt är bundna av att rösta tillsammans med sina partier på samma sätt som i exempelvis Sverige. Bland annat har kongressens talman republikanen Paul Ryan under valet distanserat sig från Trump likväl som hans partikamrat och kollega i senaten, majoritetsledaren Mitch McConnell.

Kongressens talman Paul Ryan har tidigare visat distans mot sin partikamrat Donald Trump.

Kongressens talman Paul Ryan har tidigare visat distans mot sin partikamrat Donald Trump.

Dessa har dock under dagen uttalat sig försiktigt positiva till Trumps valseger och Ryan sade bland annat i ett uttalande:

— Vi ser framemot att arbeta hand i hand med den nya administrationen för att främja arbetet med att förbättra livet för det amerikanska folket.

För delstaten Louisiana ställde den välkända amerikanske nationalisten Dr. David Duke upp som kandidat till senaten för Republikanerna. I valundersökningarna fick han omkring fem procent av rösterna vilket berättigade honom att delta i en livesänd TV-debatt tillsammans med de andra kandidaterna som tävlade om samma senatplats.

Duke ser ut att ha förlorat sitt val men glädjer sig över att Trump vann presidentvalet och skriver på sin Twitter:

This is one of the most exciting nights of my life -> make no mistake about it, our people have played a HUGE role in electing Trump!

Trots uteblivna framgångar i senatvalet för David Duke så glädjer han sig över Trumps seger i presidentvalet.

Trots uteblivna framgångar i senatvalet för David Duke så glädjer han sig över Trumps seger i presidentvalet.

Förutom det faktum att Republikanerna alltså behåller majoritet i både senaten och representanthuset så kommer Trump att kunna påverka politiken i USA via Högsta domstolen, då han under sin första mandatperiod kommer att få utse minst en ny domare.

Högsta domstolen i USA är landets högsta juridiska instans där nio domare, som utses av presidenten på livstid, bland annat beslutar i tvister mellan delstater och tar upp mål som överklagats av lägre instanser. De har också rätt att upphäva beslut som tagits av presidenten eller kongressen om de tolkar att beslutet strider mot USA:s konstitution. Senast förra sommaren beslutade Högsta domstolen att det stred mot konstitutionen att reglera äktenskap till att bara gälla man och kvinna, vilket tvingade alla delstater att tillåta homoäktenskap.

Med Trump som president kan homolobbyn komma att helt tappa greppet om USA:s högsta domstol.

Med Trump som president kan homolobbyn komma att helt tappa greppet om USA:s högsta domstol.

Trump har under valkampanjen bekräftat att han kommer att tillsätta en domare som är trogen den amerikanska konstitutionen på den plats som blev vakant då domaren Antonin Scalia dog i februari. Det finns dock en möjlighet att ytterligare tre platser blir lediga under mandatperioden vilken skulle innebära att Trump kan skapa en Högsta domstol som är mer konservativ i frågor som rör abort, homoäktenskap, rätten att bära vapen och delstaternas rättigheter gentemot den federala staten.

Källor:
Republicans defend grip on U.S. Congress as Trump wins presidency
Partikamraterna kan fälla Trump i kongressen
Former KKK leader David Duke: ’Our people have played a HUGE role in electing Trump!’
Who will Trump pick for the Supreme Court?
USA:s högsta domstol legaliserar samkönade äktenskap


  • Publicerad:
    2016-11-09 17:00