GAMING Mannen bakom spelen Doom, Quake och Wolfenstein 3D har skapat kontroverser efter att han meddelat att han ska delta i BasedCon, som är ett konvent för gamers och sci-fi-fans som tröttnat på politisk korrekthet.

John Carmack, som var med och grundade dataspelsföretaget Id Software och ligger bakom spel som Doom, Quake och Wolfenstein 3D kommer att delta i årets upplaga av BasedCon, som är ett sci-fi och fantasykonvent fritt från politisk korrekthet.

På Twitter skriver Carmack att han efter förra årets besök på BasedCon insåg att det var ett ”roligt, gräsrotskonvent” som påminde honom om ”de gamla tidernas Space Access”. Han uppger också att han under förra året deltog i panelsamtal under konventet.

I tidningen PC Gamer, som är världens största tidskrift för dataspel, kritiseras nu Carmack. Anledningen är att BasedCon säger sig vara anhängare av ”baserade övertygelser” som att män inte kan föda barn, att människor och inte vapen dödar, att ett foster är ett mänskligt liv och att diskriminering mot vita är rasism.

BasedCons hemsida skriver man också att ”sci-fi-konvent brukade vara kul” innan en ”liten klick auktoritära idioter omformade dem till evenemang för att främja social justice-dogma”.

PC Gamer beklagar sig över konventet och skriver att ”hela saken är ganska ledsamt” och att ”man inte kan påstå att Carmick inte är medveten om eventets fula sidor”.