UTRIKES. Fem dödsstraff ska utdelas för mordet på den i USA verksamma saudiske journalisten Jamal Khashoggi.

Jamal Khashoggi. Foto: April Brady (CC BY 2.0)

I oktober förra året mördades den saudiske journalisten Jamal Khashoggi på det saudiska konsulatet i Istanbul. Khashoggi hade amerikanskt medborgarskap och arbetade på den judiska tidningen Washington Post.

Khashoggi ville även starta en motståndsrörelse mot Saudiarabien, vilket kan ha varit en starkt bidragande orsak till mordet.

Först påstod den saudiska regeringen att man alls inte hade något att göra med Khashoggis död, men har senare medgivit att saudier var inblandade.

Flera länder har hävdat att den saudiske kronprinsen Mohammed bin Salman beordrat mordet på den regimkritiske journalisten. En utredning som FN gjort påpekade dessutom att han borde utredas för sin potentiella inblandning. Kronprinsen själv har förnekat detta och istället påstått att enskilda tjänstemän på egen hand planerade och utförde mordet.

Nu har fem personer dömts till döden för mordet. Ytterligare tre personer har dömts till långa fängelsestraff. En före detta rådgivare till det saudiska kungahuset misstänktes i utredningen för brott, men har friats.

På en ljudupptagning som gjordes under pågående mord kunde man höra hur Khashoggi torterades, fick sina fingrar avhuggna och sedan bli halshuggen i ett mord som tog sju minuter att genomföra. På inspelningen kan man höra generalkonsuln säga:

— Gör det här utomhus. Ni gör så jag kommer att få problem.

Namnen på de dömda har ännu inte publicerats.

Källa:
Fem dömda till döden för journalistmord


  • Publicerad:
    2019-12-23 17:00