INRIKES. Forskare vid Karolinska institutet har börjat använda algoritmer för att kunna minska serveringen av kött i skolmatsalar utan att elever protesterar. Detta menar man ska vara bättre för klimatet. 

Genrebild. Foto: CC public domain.

Forskare vid Karolinska institutet vill att skolmaten ska innehålla mycket mindre kött. Genom att använda algoritmer har man hittat en matematisk formel för hur man ska gå tillväga.

Man har tagit fram en lista på livsmedel som både är näringsrik och ”klimatsmart”, som man sedan har använt för att konstruera nya recept med mindre kött. Exempelvis ville man använda mer baljväxter, och halvera mängden kött som serverades.

Utmaningen är att den nya skolmaten inte ska bli för dyr, eller att eleverna inte tycker om den. Att eleverna äter mycket mindre kött tycker dock forskarna är viktigt, då man påstår att det kan minska klimatpåverkan med 40 procent.

Den nya skolmaten har under en tid testats i tre grundskolor i Stockholm.

— Rätterna var ganska lika originalen, men ingredienserna var annorlunda. Till exempel lagade hon en korvgryta som i stället blev en rotfruktsgryta med korv. Mer rotfrukter och linser, men mindre korv än tidigare, säger Patricia Eustachio Colombo, doktorand vid institutionen för global folkhälsa på Karolinska institutet till Expressen.

Det nya projektet hemlighölls för elever och föräldrar, för att det inte skulle skapas ”psykologiska barriärer”, berättar Eustachio Colombo. Nu ska fler skolor få testa metoden.

Tanken är att nedskärningarna i skolmaten ska implementeras i hela landet så småningom.


  • Publicerad:
    2021-02-27 09:25