NORGE En ny handlingsplan för att halvera Oslos köttkonsumtion väntas bli godkänd under torsdagen. Handlingsplanen innehåller 47 åtgärder, bland annat ska det bara serveras köttfria måltider på de kommunala förskolorna.

Oslos kommunfullmäktige väntas godkänna en ny handlingsplan för hållbar och mer växtbaserad mat under torsdagen. Tanken är att Oslo kommun ska halvera köttkonsumtionen.

— Äta lite mindre kött är en av de billigaste och mest effektiva klimatåtgärderna vi har, säger finansrådet Einar Wilhelmsen (MDG), ansvarig för planen.

Den nya handlingsplanen ska säkerställa en hälsosammare kost. Wilhelmsen säger att det är ett problem att många barn äter för lite frukt och grönt.

— Bara en av fem får fem om dagen. Men jag tror att de flesta håller med mig om att det är sällan man hör om barn som äter för lite korv, säger Einar Wilhelmsen.

Att ta bort kött från alla kommunala förskolor är en av 47 åtgärder i handlingsplanen. Alla kommunens matsalar ska ha minst tre köttfria dagar i veckan och man ska även arbeta för mer växtbaserad mat i kommunägda kiosker och restauranger.

Om man vill att barnen inom förskolan ändå ska äta kött får föräldrarna istället skicka med egna matlådor.