SVERIGE. Bara 15 procent har förtroende för de politiska partierna och var tionde person för Expressen. Förtroendebarometer 2016 visar att förtroendet för etablissemanget fortfarande är mycket lågt.

Idag publicerades Medieakademins årliga förtroendebarometer, som redovisar allmänhetens förtroende för institutioner, politiska partier, massmedier och företag. Nordfront har gått igenom förtroendebarometern 2014 och 2015 och kunnat se hur de politiska partierna och massmedia hela tiden uppvisat nya bottenrekord. Förtroendebarometer 2016 visar att förtroendet för dessa fortfarande är lågt, och i vissa fall än lägre.

Allmänhetens förtroende för mainstream-media minskar återigen och är numera nere på 36 procent, att jämföra med förra årets 38 procent och 2014:s 39 procent. Hela 90 procent saknar förtroende för Expressen och 86 procent saknar tillit till Aftonbladet. Båda dessa tidningar har gjort sig kända för att hänga ut oliktänkande svenskar, men inte ens DN, som har en mer seriös profil, har allmänhetens förtroende. Bara SR och SVT har fortsatt förtroende, men deras siffror har som statistiken visar varit dalande de senaste fem åren. Samtliga medier visar sjunkande siffror.

Klicka för större bild.

Klicka för större bild.

I listan med samhällsinstitutioner listas 15 sådana där endast fyra av får godkänt och bara två får ökat förtroende. Listan visar att knappt var tredje medborgare har förtroende för de som ska styra landetriksdag och regering. Ny på årets lista är staten som endast har 38 procent förtroende. Sist på listan finns de politiska partierna med 15 procents förtroende, d.v.s. nästan i samma klass som Expressen och Aftonbladet.

Klicka för större bild.

Klicka för större bild.

I bottenlistan återfinns sju stycken politiska partier, där förtroendet är lägst för Feministiskt Initiativ, samt aktörer som EU-kommissionen, Migrationsverket, Coca Cola och flera statliga organisationer.

Klicka för större bild.

Klicka för större bild.


  • Publicerad:
    2016-04-07 21:47