SPORT Efter helgens fotbollsderby i Stockholm utbröt ett stort slagsmål mellan fotbollssupportrar. Spelaren Pontus Jansson vill dock inte ta avstånd från fenomenet.

I söndags spelades en derby-match i fotboll mellan AIK och Hammarby på Friends Arena i Stockholm. En match som sågs av drygt 45 000 åskådare, inklusive många fotbollshuliganer.

Strax efter att matchen avslutades drabbade supportrar från de båda lagen samman på läktaren, vilket man har kunnat se i en viral film på sociala medier.

Supportrarna ska ha tagit sig förbi avspärrningar, kastat pyroteknik och slagits mot varandra. Sedermera omhändertogs 97 personer för inblandning i slagsmålet.

— Det ena gänget åkte tåg ner och de andra kom i bilar och skulle slåss där, har vi bedömt det som, sa Ola Österling på polisens ledningscentral.

Pontus Jansson tar inte avstånd

Fotbollsspelaren Pontus Jansson är lagkapten i Premier League-laget Brentford, och uttalar sig om händelsen i en längre intervju med Aftonbladet.

I motsatts till många andra spelare vill han inte ta avstånd från supporterkulturen.

— Eftersom jag själv har vänner och jag själv rör mig i de kretsarna så vet jag att uppstyrda slagsmål finns och jag har inga problem med det, säger han och fortsätter:

— 18-årige supportern hade sagt att det är häftigt och att det tillhör. Pontus, 31, tvåbarnspappan, tycker att det där ska skötas utanför arenorna, berättar han om sig själv.

Jansson säger att han inte uppmanar till slagsmål, men pekar på att det finns vissa ”gentlemannaregler” hos de supportrar som slåss med varandra.

— Det svåra med dom här diskussionerna kring läktarkultur i Sverige är att vissa negativa saker kommer med allt det positiva som det för med. I en levande ultraskultur kan man inte bara ta ut dom bästa bitarna ur kakan för då kommer den dö ut.

— Det ska inte ske på arenorna för då riskerar oskyldiga att komma emellan.