VÄXJÖ Huvudmannen för flera somaliska föreningar och fotbollslag döms nu till 10 månaders fängelse. Han har befunnits skyldig till inte mindre än fem bokföringsbrott och sju skattebrott.

Det var redan 2019 som fotbollslaget Växjö United utreddes misstänkt för uppgjorda matcher som spelades med okända spelare under falska identiteter. Laget har tidigare kallats Sufstars och var en del av Somaliska ungdomsföreningen (SUF) innan det gick i konkurs 2015.

Division 3-laget ska då efter att först ha vunnit de flesta av sina matcher börjat förlora stort. I media vittnade flera spelare om hur klubbens ordförande Mohamed Abdi Elmi ägnade sig åt matchfixning i samarbete med asiatiska bettingbolag.

På Växjö Uniteds hemsida kunder man tidigare bland annat läsa:

Föreningen startade år 2004 med mål att få somaliska ungdomar in i det svenska samhället genom integration mellan gamla och nyanlända somaliska ungdomar och svenskar.

I samband med att polisen undersökte detta upptäckte man även att ett stort antal pengar, bland annat mångmiljonbidrag av staten, bara försvunnit. Huvudmannen bakom både Sufstars och Växjö United är den tidigare lokale s-politikern vid namn Mohamed Abdi Elmi.

Abdi Elmi har nu dömts av Växjö tingsrätt till tio månaders fängelse för fem fall av bokföringsbrott, fem fall av försvårande av skattekontroll och två fall av skattebrott.

I domen kan man bland annat läsa hur Abdi Elmi har låtit en släkting som kommit till Sverige som ”ensamkommande barn” disponera föreningens konton. Samtidigt har Abdi Elmi varit god man åt ”barnet”, haft tillgång till dennes bank-ID och fört över stora summor pengar från föreningskontot till sitt eget och sin hustrus konton. Ibland har han först fört över pengar till ”barnets” privata konto, för att sedan föra över pengarna till sitt eget.

Drev flera företag på liknande sätt

Enligt domen har Abdi Elmi dessutom varit huvudman för bolaget Bulk and Burn mens fitness AB, som gick i konkurs i november 2019. I samband med detta upptäcktes att bolaget i princip helt saknade bokföring. Abdi Elmi förnekar dock att han varit huvudman, trots att han undertecknad både anställningsavtal och kontantkvitton avseende löner å bolagets vägnar. Han har dessutom företrätt bolaget i kontakter med myndigheter och varit den som tillsammans med det ”ensamkommande barnet” haft tillgång till bolagets konton.

Även från Bulk and Burn mens fitness AB har Abdi Elmi fört över större summor pengar till sitt eget konto och till ett konto tillhörande det ”ensamkommande barnet” han varit god man för.

Det finns även andra bolag, exempelvis Adeegsan AB och Elmi Kraft AB, som Abdi Elmi bedrivit på samma sätt. Han skrivit sin egen hustru och personen han var god man åt på företagen, samtidigt som han själv i praktiken har förvaltat och styrt bolagen med överföringar av pengar till sitt eget konto ändå fram till bolagens konkurser.

Tingsrätten anser därför att han under flera år haft betydligt högre inkomst än vad han deklarerat. 2017 gäller det inkomst på 848 204 kronor som han inte deklarerat och 2018 rör det sig om 917 237 kronor. De odeklarerade inkomsterna är de många insättningarna som gjorts från diverse företag och föreningar antingen direkt till hans konto eller via konton tillhörande personen han var god man åt.