Von der Leyens nya version av EU-Kommissionen
2024-09-18 11:35
JEMEN. I slutet av juli sade separatiströrelsen STC att man övergav sin deklaration om självstyre i södra Jemen. Nu tar de återtar de sitt erbjudande om att sätta sig i fredsavtal med regimen.
Det var i slutet av juni som det rapporterades att STC, separatiströrelsen STC i Jemen, sade sig ha övergett sin deklaration från i april om självstyre i södra Jemen.
Istället skulle man genomföra samtal om det fredsavtal med regimen som Saudiarabien förhandlade fram åt dem i november och som både STC och Jemens regering skrev under, det så kallade Riyadavtalet.
Enligt Riyadavtalet ska makten i Jemen delas mellan den Saudivänliga regeringen och STC. Men överenskommelsen som undertecknades i november kollapsade snabbt eftersom de båda parterna inte kunde enas i bland annat regeringsfrågan.
STC kontrollerar kuststaden Aden. Regeringen, som har stöd av västvärlden, har sitt säte där.
Både regeringstrupper och STC har stridit på samma sida i kriget mot Huthirebellerna, vilka stöds av Israels utpekade fiendeland Iran. Kriget mot Huthi har pågått sedan 2014. Regeringen och STC kom efter hand att uppvisa allt större meningsskiljaktigheter och kom sedan helt på kant med varandra.
STC avbryter nu fredssamtalen, rapporterar TT. De angivna skälen är att den offentliga servicen i södra Jemen har kollapsat och att regeringen har trappat upp militärt i den sydliga provinsen Abyan.
Konflikten kallas i väst för ett ”inbördeskrig i ett inbördeskrig”, vilket är vilseledande eftersom främmande makter är starka intressenter i den. Saudarabien ledde 2015 en koalition av nio länder i en intervention i Jemen för att slå ut den Iranstödda Houthirörelsen, i samarbete med Jemens regerings pro-saudiska president, Abdrabbuh Mansur Hadi.
Å andra sidan stöds STC av Förenade Arabemiraten, med vilket Israel nyligen tecknade ett historiskt fredsavtal. I och med att USA och Israel stöder Saudiarabien och Israel har nya relationer med Förenade Arabemiraten, blir Houthirörelsen, Iran och framförallt Jemen självt alltmer ansatta av internationella krafter.
Historiskt svältfolkmord
Bland annat är Jemen ansatt av en historiskt stor och omfattande svält som i realiteten är ett arrangerat svältmord, på grund av sanktioner från Saudiarabien. Sanktionerna upprätthålls även med hjälp av amerikansk och israelisk militär.
Nordfront har i en artikelrubrik kallat situationen för ett sionistiskt folkmord för att tydliggöra de främmande makters krig mot Jemen och landets ”inbördeskrig” som pågår och som nu alltmer hotas av ytterligare konflikter bland jemeniter, där många vill kämpa för ett eget Jemen som inte styrs så mycket av främmande makter.
I mitten av augusti meddelade FN att man minskar den humanitära hjälpen till bland annat 250 000 undernärda barn i Jemen. Det angivna skälet är FN:s ”bristande ekonomiska medel”.
Redan för två år sedan rapporterade FN att 20 miljoner människor av landets 28 miljoner invånare riskerade att dö av svält. Var tionde minut dog ett barn, beräknade man. När FN rapporten släpptes ansågs det bekräftat att 8,4 miljoner människor redan hade svultit ihjäl i Jemen.
Nordfronts Axel Eriksson skrev i en förklarande artikel om situationen i Mellanöstern att den Saudiledda militära koalitionen förutom att vara direkt ansvarig för svältkatastrofen i landet upprepade gånger bombat bland annat bröllop, hotell och skolor i Jemen.
Trycket från regimen och främmande makter på STC och Jemens folk ser ut att bli allt mer påfrestande. Vad STC:s beslut att avbryta samtalen med regimen, återstår att se.