INRIKES. Fyra män åtalas för att ha slagit ihjäl en attentatsman i Örebrostadsdelen Vivalla förra sommaren.

Aweys Abdi Aden, Mubashir Qadar, Muhamed Murseli och Abdiraxiin Mahamed Usman kommer nu att åtalas för att ha slagit ihjäl attentatsmannen Sampat Surage i Örebrostadsdelen Vivalla tredje juli förra året. Enligt åklagare Krister Petersson har attentatmannen kommit till platsen på en stulen moped i sällskap med Muhammad Sardar Ahmed Ali för att konfrontera en tredje person, Mohammed Hussein Salim.

När de två männen påträffade Salim utbröt en eldstrid, där Salim ska ha avlossat minst 14 skott med ett automatvapen och någon av de två männen på mopeden avlossat fem skott med en pistol. Under eldstriden träffades Surage av ett skott i bröstet och ett i benet, samtidigt som även mopeden träffades, vilket fick männen att köra omkull vid en cykelväg.

Efter att männen kört omkull blev Surage liggande på platsen, medan Ali lämnat platsen för att mörda Salim, något han lyckades med. På Poesigatan hann Ali ikapp Salim och avlossade tre skott, varav ett träffade och orsakade Salims död genom förblödning. Ali kommer att åtalas i samma mål som de fyra män som slog ihjäl hans kumpan.

Samtidigt hade ett antal personer samlats vid den plats där Surage låg kvar vid mopeden. Där ska de fyra männen, tillsammans med en icke namngiven gärningsman, ha inlett en brutal misshandel av Surage. Attentatsmannen ska ha blivit slagen med ett automatvapen och en pistol, huggen i huvudet och överkroppen med en sax samt slagen och sparkad utan tillhyggen. Skadorna blev såpass allvarliga att Surage avled.

Utöver detta kommer Qadar och Murseli åtalas för övergrepp i rättssak, då de hotat två personer som bevittnat händelsen från sin lägenhet. Qadar kommer även åtalas för vapenbrott då han olovligen innehaft fem patroner och en tårgaspatron.

Även Meysam Gejeri och Fares Muhammed Ali kommer åtalas för brott begångna under samma kväll. Gejeri har enligt åklagaren riktat en kraftig spark mot Surages huvud, något som hindrades av polis på platsen. Brottsrubriceringen är försök till grov misshandel.

Vad gäller Ali har han enligt stämningsansökan efter misshandeln mottagit en kasse innehållandes skor och en sax som användes vid dödsmisshandeln och sedan försökt göra sig av med denna. Ali åtalas därför för skyddande av brottsling.

Rättegången kommer hållas den 13 februari vid Örebro tingsrätt.

Källa:
AM-90053-18, stämningsansökan från nationella åklagaravdelningen
Åtal för två fall av mord i Vivalla


  • Publicerad:
    2019-02-01 23:55