Facebook har blivit en genomgripande kraft i det moderna samhället. Allt fler arbetsgivare, och även vissa psykologer, anser att människor som håller sig borta från sociala nätverkssajter är ”suspekta”. 

Forbes.com rapporterar att personalavdelningar blir mer försiktiga med unga arbetssökande som inte använder webbplatsen. Den oro som sprids bland chefer är att en brist på Facebook kan innebära att sökandens konto skulle vara så kontroversiellt att det raderats. 

Den tyska tidningen Der Tagesspiegel drar det hela ett steg längre och menar att ”om du inte har ett Facebook-konto kan vara det första tecknet på att du är en massmördare.”

Der Tagesspeigel menar också bio-skytten James Holmes, som sköt vilt omkring sig på en biograf i Aurora, Colorado har utfört sina dåd i brist på en Facebook-profil. Samma resonemang appliceras på den norska sionisten och massmördaren Anders Behring Breivik. Att Breivik inte skulle ha haft en profil på facebook är dock felaktigt. 

Psykologen Christopher Moeller berättar för tidningen att Facebook har blivit ett tecken på en bekanskapskrets. Andra psykologer har konstaterat att Holmes, tillsammans med flera kända massmördare saknar riktiga vänner. Om det bara är facebook-vänner som är riktiga vänner framgår inte av Moellers utalande, inte heller om ett avståndstagande från sociala medier per automatik betyder att man saknar en bekantskapskrets. 

Många i Motståndsrörelsen har valt att inte använda Faceebook. Om man vill använda sociala medier bör det ske med försiktighet. 

Pär Öberg svarar på en fråga ställd i kommentarsfältet till en artikel tidigare i veckan

Hej på er.. 
Har bara en liten undran: Varför går det inte att dela era artiklar på Facebook, eller är det jag som har missat hur man gör?
Tackar för en fin tidning.
MVH Sverre Dehli
Katrineholm

Det är ett medvetet val från vår sida. Vi anser att Facebook är ett globalt övervakningssystem med mycket tveksamma syften.
Att det dessutom är startat av sionisten Mark Zuckerberg uppbackat av USA:s underrättelsetjänst gör inte saken bättre.
Vi kanske förlorar några läsare på detta men i dagsläget ser vi det som ett viktigt politiskt ställningstagande. Vi vill inte bidra till att vårt folk använder Facebook. Det finns såklart många andra tveksamma “informationsarenor” men just Facebook är så öppet fientliga och vi måste ju dra gränsen någonstans.
//Pär Öberg


  • Publicerad:
    2012-08-08 21:40