UKRAINA. Många har trott att Högersektorn skulle vara mer radikalt än Svoboda. Nu har organisationen bildat ett politiskt parti som lovar att kämpa för etniska minoriteter och motverka antisemitism.

Idag bildades det politiska partiet Pravy Sektor (Högra sektorn) i Kiev av den organisation med samma namn som var en ledande grupp i revolutionen i Ukraina.

Igor Manzur, en medlem av partiets politiska råd, förklarar följande om Högersektorn i en film som publicerats på Youtube:

”Pravy Sektor is open to all citizens of Ukraine.”
”We expect it will be possible to have secret membership for journalists or others who do not want to reveal their party affiliation.”
”We know we have supporters in different layers of society.”
If a black wants to join Pravy Sektor and he is a patriot of Ukraine, he will be welcome.
We need such members.”

Högersektorn kommer att nominera dess ledare, Dmitry Yarosh, som presidentkandidat. Yarosh har tidigare betraktats som antisemit men har i så fall nu ändrat uppfattning. I slutet av februari hade Yarosh ett möte med Ukrainas israeliska ambassadör, Reuven Din El, där han försäkrade judarna om att antisemitism fördöms av Högersektorn. Enligt ett pressmeddelande från den israeliska ambassaden kommer Högersektorn ”ge lika möjligheter för alla folkslag” samt ”fortsätta bekämpa antisemitismen med alla lagliga medel”.

Högersektorn uppstod i slutet av förra året och är en sammanslutning av flera nationalistiska organisationer. Under den pågående revolutionen har rörelsen mobiliserat tusentals aktivister och många anser att den förra presidenten inte hade kunnat störtas om det inte vore för Högersektorn.

Källor:
Встреча Реувена Дин Эль с Дмитрием Ярошем (pressmeddelande från israeliska ambassaden)
Ukraine paramilitary group forms political party
Ukraine’s Right Sector radical group to become political party, nominates Yarosh for president
Israel Envoy Meets With Ukraine ’Anti-Semite’ Dmitry Yarosh


  • Publicerad:
    2014-03-22 22:51