SKANDAL. Högskolan i Skövde återkallar nu en annons för lärosätet som publicerats i DN. Anledningen är att en student med en Burzum-tröja syns i annonsen.

Varg Vikernes, som ensam utgör bandet Burzum.

”Högskolan marknadsförde sig med nazimusik”, skriver P4 Skaraborg efter att vänstertroll på Twitter hetsat mot en av läroverkets annonser på Dagens Nyheter. I annonsen syntes en student bärandes en Burzum-tröja, vilket är den dömde kyrkobrännaren och nationalisten Varg Vikernes eget black metal-band.

Burzums musik är i sin natur helt opolitisk och kontroverserna kring bandet kopplas endast till Vikernes som person, hans gärningar och de åsikter han uttryckt.

Till P4 säger socionomen och kommunikationsrådgivaren Henrik Pallin:

— Det är ju vit makt-musik som inte ens får säljas på Ebay längre och det känns ju inte så snyggt att man släpper igenom en sådan grej i en så stor kampanj.

Han menar att det är vida känt att Varg Vikernes är ”nazist” eftersom P3 Dokumentär har gjort ett inslag om hur Vikernes ”åkte runt och brände kyrkor och mördade” på 90-talet i Norge.

Skärmbild på annonsen som skapat upprörda känslor på Twitter.

Högskolan i Skövde meddelade under dagen att man drar tillbaka annonsen, trots att man inte fått några klagomål förutom på Twitter.

— Men det är ju bara att vara tacksam över att de uppmärksammat oss på ett misstag vi begått, säger Ulf Nylen, ledningskommunikatör på Högskolan i Skövde till P4 Skaraborg.

Nylen förklarar vidare hur man kunde vara så fräck att publicera en bild på en Burzum-tröja.

— Det var ett misstag. Man har publicerat en mängd bilder och där har den här bilden slunkit med.

På fråga vilka personerna på bilderna är svarar Nylen:

— Det är våra studenter, så det är inga konstigheter egentligen. Vi har använt våra studenter som modeller i verksamheten.

FAKTA: Varg Vikernes/Burzum

Varg Vikernes bildade 1991 enmansbandet Burzum och blev snabbt en ledande figur i den norska black metal-scenen. 1994 dömdes han för tre kyrkobränder, samt för mordet på Øystein ”Euronymous” Aarseth som Vikernes spelade med i bandet Mayhem. Vikernes menade att han agerat i självförsvar, men dömdes till 21 års fängelse för mord.

I fängelset kom han att engagera sig i den nationella organisationen Norsk Hednisk Front och när han 2009 frigavs villkorligt flyttade han till Frankrike med sin fru Marie Cachet där han fortsatte att spela in musik för Burzum.

Under senare år har han framförallt varit känd för sin Youtubekanal ThuleanPerspective, som dock nyligen stängdes ned av Google för brott mot deras policy om ”hateful content”.

Källor:
Högskolan marknadsförde sig med nazimusik
Högskolan: Ett rent misstag


  • Publicerad:
    2019-07-31 15:00