Hovrätten fastslår tingsrättens fängelsedom för ljugande poliser
POLISBROTT • De bröt sig in i en oskyldig mans lägenhet, misshandlade och grep honom medan de kommunicerade sin avsikt att falskeligen anklaga honom för dödshot. Den här gången bevittnades ingripandet.
Hovrätten över Skåne och Blekinge är enig när man bekräftar Lunds tingsrätts fängelsedom mot två poliser för falsk angivelse, olaga frihetsberövande, misshandel och hemfridsbrott. En av poliserna döms dessutom för dataintrång.
Bakgrund: Fredlig fylla
I mars 2021 ringde en kvinna i Landskrona till polisen och förklarade sitt missnöje med att hennes man var onykter. Hon uppgav att hon själv och parets gemensamma barn inte trivs i mannens sällskap när han är alkoholpåverkad, att de därför nu lämnat familjens lägenhet, och hon undrade om polisen inte skulle vilja söka upp mannen och ”tala honom tillrätta”. Hon nämnde ingenting om våld eller hot från mannens sida.
När de två poliserna anländer till lägenheten, så vägrar mannen att öppna dörren. Han förklarar att han visserligen är full men att han har full kontroll över situationen, att han vill vara ifred, samt att han inte har begått något brott. Efter 20 minuter bryter sig poliserna in i lägenheten, sprejar tårgas i ansiktet på mannen, handbojar och griper honom. Poliserna har senare hävdat att mannen betedde sig ”ytterst hotfullt” samt att han sagt att han ska döda dem, men filmerna från de övervakningskameror, som mannen har utplacerade i lägenheten, visar en lugn och medgörlig man. I en filmsekvens hörs och ses istället poliserna planera hur de ska rättfärdiga sitt eget agerande gentemot mannen, genom att grundlöst anklaga honom för att ha agerat hotfullt, samt för att ha hotat döda dem.
Givet det sammanlagda straffvärdet för de begångna brotten finner Hovrätten att tingsrätten dom på ett års fängelse vardera samt drygt 100 000 kronor i skadestånd, är adekvat.
Tingsrättens resonemang
Lunds tingsrätt fastställde i mål B 3690-21 straffvärdet för de två polisernas brott till fängelse i ett år och fyra månader, men valde ändå att döma till ett års fängelse, med hänvisning till att de två dömda kommer att avskedas. Det sammanlagda skadeståndet på 100 000 kronor motiverade tingsrätten med den allvarliga kränkning som mannen utsattes för genom att bli oskyldigt anklagad, de fysiska skador han ådrog sig vid misshandeln, samt det psykiska lidande som hela händelseförloppet bibringat honom.
En nämndeman var vid tingsrätten dom skiljaktig. Han förespråkade påföljden villkorlig dom och böter, med hänvisning till de ödesdigra konsekvenserna för en polis av en fängelsedom.
Efter tingsrättens fällande dom mot de två poliserna gjorde chefsrådmannen Thed Adelswärd ett uppmärksammat uttalande:
— Det är första gången jag dömer poliser till ett så långt fängelse-straff. Det är tragiskt eftersom det skadar tilltron till polis och rättsväsende. Dessbättre är det mycket ovanligt att poliser begår brott i tjänsten. För Sverige som rättssamhälle är det mycket viktigt att allmänheten kan lita på polisen. Det kan man också i de allra flesta fall. Detta är ett sorgligt undantag.