INRIKES. I Örebro län ska illegala invandrare och asylsökande kvinnor nu erbjudas gratis preventivmedel. Kostnaden för den nya satsningen blir 100 000 kronor om året.

Region Örebro län ska nu som en av de första landstingen i Sverige börja erbjuda illegala invandrare och asylsökande kvinnor upp till 25 år gratis preventivmedel. Sedan tidigare har kvinnor upp till 25 år i regionen erbjudits gratis preventivmedel och nu anser man att behovet även finns hos illegala invandrare och asylsökande kvinnor.

Den nya förmånen klubbades igenom på regionstyrelsens sammanträde under tisdagen. Det var endast Sverigedemokraterna som röstade emot denna nya satsningen.

— Vi har cirka 300 kvinnor i det här länet som vi ser skulle ha behov av preventivmedel och vi vill ha ett enkelt system där människor inte ska behöva legitimera sig när man kommer till hälso- och sjukvården. Det är viktigt att vi kan erbjuda stöd och hjälp generellt både till kvinnor i länet och de som kommit nyanlända hit, säger Marie-Louise Forsberg-Fransson (S), regionstyrelsens ordförande.

Kostnaderna för denna nya satsning beräknas landa på runt 100 000 kronor om året.

Källa:
Nu ska papperslösa och asylsökande få gratis preventivmedel


  • Publicerad:
    2016-11-17 08:15