Hoppa till huvudinnehåll

Kopierat

03 Symbol/Flat/White/Swish_Symbol_White_SVG Created with Sketch.

Ingen förundersökning inleds mot Dan Eliasson

Av Redaktionen, 2016-07-15
redaktionen@nordfront.se

SVERIGE. Efter att en polisinspektör i Göteborg anmält rikspolischefen Dan Eliasson för tjänstefel har en åklagare beslutat att inte inleda en förundersökning mot honom. Åklagaren anser inte att Eliasson har begått något brott.

dan-eliasson

Nordfront rapporterade senast igår, torsdag, om att en polisinspektör i Göteborg polisanmält rikspolischefen Dan Eliasson för tjänstefel. Det som föranledde anmälan mot Eliasson var hans senaste utspel under Almedalsveckan där han sa att han skulle avgå om Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson skulle bli statsminister.

Polisinspektören som gjort anmälan mot Eliasson menar att Eliasson begått tjänstefel när han i sin yrkesroll ska vara opolitisk.

— Vi ska handla helt opolitiskt. Vi lever i en demokrati och vi ska ha en rättsstat som fungerar enligt demokratiska värderingar. Han uttalar sig högst anmärkningsvärt i sin roll som rikspolischef när han berättar vilken politisk åskådning han har, säger polisinspektören som ville få det prövat om det var rätt eller fel av Eliasson att uttrycka sig på det sättet som han gjorde om Sverigedemokraterna.

Nu har dock chefsåklagaren Jan Pernvi  beslutat att inte inleda någon förundersökning mot Dan Eliasson. Med motiveringen:

De i anmälan åsyftade uttalandena kan inte anses i sitt sammanhang ha gjorts vid myndighetsutövning och kan därför inte grunda ansvar för tjänstefel. Inte heller bedöms de på annat sätt vara sådana att de strider mot rätten att fritt uttrycka tankar och åsikter.

— Man kan ha synpunkter på om det är lämpligt eller inte, men det är inget brott som begåtts. Det är vad jag har tagit ställning till, säger Pernvi.

Källa:
Åklagarens besked om Dan Eliasson


  • Publicerad:
    2016-07-15 09:55