Hoppa till huvudinnehåll

Kopierat

03 Symbol/Flat/White/Swish_Symbol_White_SVG Created with Sketch.

Israeliskt cyberföretag stäms av Facebook – hackade privatpersoners mobiler

Av Redaktionen, 2020-07-20
redaktionen@nordfront.se

IT-SÄKERHET. Det israeliska cyberföretaget NSO som tagit fram spionprogrammet Pegasus stäms nu av Facebook. Detta efter att intrång gjorts i mer än tusen konton på den populära appen Whatsapp som ägs av Facebook.

Nu stäms det israeliska cyberföretaget NSO Group Technologies (där NSO står för Niv, Shalev and Omri som är företagets grundare) av Facebook sedan företaget gjort intrång i mer än tusen konton på kommunikationsappen Whatsapp som ägs av Facebook.

Whatsapp tillhandahåller telefoni, chatt och videosamtal och är omåttligt populär. Den var 2019 den mest nedladdade appen i världen och det beräknas att 35 procent av de svenska internetanvändarna använder den.

NSO utvecklade spionprogrammet Pegasus

Spionprogrammet Pegasus säljs av NSO och nyttjas av underrättelsetjänster över hela världen för att ta sig in i privatpersoners mobiltelefoner. Programmet är det ”mest sofistikerade hackningsinstrumentet någonsin” enligt laboratoriet Citizen’s Lab i Kanada.

Efter att NSO:s utvecklare hittat en svaghet i Whatsapps operativsystem togs ett invasivt program fram som kunde sprida sig till offrets mobiltelefon genom att ringa upp vederbörande. Personen ifråga behövde inte ens svara för att mobilen skulle infekteras.

Spionprogrammet används av både totalitära regimer och ”demokratier”

Pegasus förmodas ha funnits på marknaden sedan år 2013 och diskret sålts till ett flertal regimer med behov av att spionera på sina undersåtar och andra aktörer. Cybervapnet ska främst ha sålts till länder i Mellanöstern men även till demokratier som Indien och Mexiko.

Det finns även uppgifter om att den spanska underrättelsetjänsten använt Pegasus för att spionera på det katalanska parlamentets talman Roger Torrent och andra ledande separatister – vilket om det stämmer är första gången en västeuropeisk ”demokrati” kunnat beslås med den typen av övervakning.

Pegasus är lagligt att använda i Sverige

I ”kampen mot terrorismen” samarbetar inte sällan västlig polis- och underrättelsetjänst med den israeliska underrättelsetjänsten samtidigt som teknologi som tagits fram för att ”bekämpa terrorister” som av en slump riktas mot politiska motståndare.

Som Nordfront tidigare berättat om infördes i februari 2020 en ny lag som gör det lagligt att använda Pegasus i Sverige. Svenska polismyndigheten och Säkerhetspolisen (SÄPO) övervägde då att köpa in spionprogrammet.

NSO inblandade i mordet på Jamal Khashoggi

NSO:s förehavanden har länge varit höljda i dunkel. Inte mycket är känt mer än att den israeliska regeringen gett klartecken för verksamheten.

Efter mordet på den saudiske regimkritikern och journalisten Jamal Khashoggi i Istanbul år 2018 kom dock NSO att hamna i centrum för uppmärksamheten.

Khashoggis vän, den saudiske dissidenten Omar Abdulaziz som är bosatt i Kanada, planerade att ta fram en internetsida där den officiella propagandan från den saudiska regimen skulle kunna bemötas av motståndare som inte skulle kunna spåras. Khashoggi hjälpte till att finansiera projektet.

De båda kommunicerade via Whatsapp, vilket skulle visa sig vara ödesdigert för Khashoggi som den 2 oktober 2018 mördades vid ett besök på Saudiarabiens konsulat i Istanbul.

Den amerikanske cyberexperten Edward Snowdon anklagade strax efter mordet NSO för att ha hjälpt den saudiska regimen att avlyssna Khashoggi. Samtidigt skrev den israeliska dagstidningen Haaretz detaljerat om NSO:s affärer med Saudiarabien.

Rättegång kan vara förödande för NSO

En stämningsansökan mot NSO från Amnesty International underkändes i torsdags av Tel Avivs tingsrätt.

En rättegång i Kalifornien där Facebook stämt företaget kommer att dock att bli desto svårare för NSO att hantera. Företaget riskerar inte bara ett högt skadestånd utan skulle också kunna tvingas avslöja teknologiska hemligheter.


  • Publicerad:
    2020-07-20 17:25